به روز شده در
کد خبر: ۹۸۸۴

واکاوی سفر اخیر خالد بن سلمان به ایران

وزیر دفاع عربستان و فرزند پادشاه این کشور روز پنج شنبه در سفری غیرمنتظره برای دیدار با مقامات ایرانی وارد تهران شد.

واکاوی سفر اخیر خالد بن سلمان به ایران
گروه سیاسی آوش

خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان، در سفر به تهران که هیاتی از مسئولان ارشد نظامی سعودی را با خود همراه داشت، با مقامات ایرانی دیدار و گفت‌وگو کرد. این اولین سفر وزیر دفاع عربستان به کشورمان پس از حدود 27 سال است.

وزیر دفاع عربستان در دیدار با سرلشکر باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح، بر گسترش روابط دفاعی و مبارزه با تروریسم تاکید کرد.

مهم‌ترین اتفاق سفر خالد بن سلمان را می‌توان دیدار با رهبر انقلاب عنوان کرد که در جریان آن پیام مکتوب پادشاه عربستان به رهبری تقدیم شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار با اشاره به روابط دو کشور تاکید کردند اعتقاد ما این است که ارتباط میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای هردو کشور مفید خواهد بود و دو کشور می‌توانند تکمیل‌کننده یکدیگر باشند.

در این دیدار خالد بن سلمان با اظهار خرسندی فراوان از این دیدار گفت: «من با دستورِ کارِ گسترش روابط با ایران و همکاری در همه زمینه‌ها به تهران آمده‌ام و امیدواریم گفتگوهای سازنده انجام شده، روابط قوی‌تر از گذشته میان عربستان و جمهوری اسلامی ایران را فراهم کند.»

پیام های سفر مهم آقازاده سعودی

سفر اخیر وزیر دفاع عربستان در شرایط مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، بالا گرفتن بحران انسانی در نوار غزه و احتمال گسترش خطر جنگ در منطقه غرب آسیا از اهمیت بالایی برخوردار است.

تهران و ریاض دو دهه اخیر را با تنش و فراز و فرودهای بسیاری تجربه کرده‌اند که در نهایت با وساطت چین در اواخر سال 1401 روابط دو کشور به حالت عادی بازگشت.

علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان، در گفت‌وگو با روزنامه سعودی الشرق الاوسط این سفر را بسیار مهم و گامی بزرگ در راستای سرعت بخشیدن به روابط فیمابین پس از توافقنامه پکن دانست.

عنایتی تاکید کرد: امنیت و استقرار منطقه بدون گفت‌وگوی کشورها امکان‌پذیر نیست و برای تحقق آرامش مستدام باید کشورهای منطقه با یکدیگر گفت‌وگو کنند.

خالد باطرفی، تحلیلگر سعودی، نیز در مصاحبه با شبکه الجزیره قطر با اشاره به سفر وزیر دفاع عربستان گفت: تهران از موضع مثبت عربستان در عدم استفاده از مرزهای هوایی‌اش برای حمله به ایران استقبال کرد.

از طرفی دیگر عربستان نیز متقابلا نقش ایران در یمن را که منجر به توافق آتش بس با دولت صنعاء شد را درک می‌کند.

او افزود: روابط ایران و عربستان در دوره آقایان هاشمی رفسنجانی و خاتمی تحولی شگرف را شاهد بود اما پس از اشغال عراق دستخوش تحولات منفی شد و دو طرف برای بازگشت روابط به بهترین نحو همه تلاش خود را به کار گیرند.

باطرفی با تاکید بر ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری دو طرف تاکید کرد: شرکت های عربستانی می‌توانند در عرصه‌های نفت و انرژی سرمایه‌گذاری‌های کلانی را انجام دهند و طرف ایرانی نیز می‌تواند در ابر پروژه‌های عربستان سرمایه‌گذاری کند.

رادیو فرانسوی مونت‌کارلو در تحلیلی در خصوص این سفر نوشت: عربستان و کشورهای عربی برخلاف سال 2015 که با مذاکرات اتمی مخالفت داشتند، امروز از مذاکرات مسقط کاملا حمایت می‌کنند و بر تنش‌زدایی در منطقه تاکید دارند.

براساس تحلیل رسانه‌های عربی، با دقت به ساختار خاندان سعودی و نقش خالد بن سلمان به عنوان دست راست برادر بزرگ‌تر خود یعنی محمد بن سلمان، سفر اخیر او را می‌توان زمینه‌ساز سفر ولیعهد عربستان به ایران دانست.

ارسال نظر

آخرین اخبار