واشنگتن آماده جنگ نیابتی می شود؟
روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی به بررسی اتفاقات اخیر یمن در سایه ادامه حملات موشکی ارتش این کشور به مواضع صهیونیست ها و حملات هوایی آمریکا علیه مناطق مختلف یمن و سناریوهای آینده تنش اخیر پرداخته است.

در گزارش روزنامه الاخبار آمده است: کارشناسان استراتژیک و مقامات نظامی در منطقه و غرب بر این باورند که حملات هوایی آمریکا به یمن، سرنوشت جنگ را تعیین نخواهد کرد و توانایی صنعاء در هدف قرار دادن کشتیهای دشمن را تضعیف نخواهد ساخت. یک مقام آمریکایی که به خاورمیانه سفر کرده، تأکید کرده است: «در گفتوگوهایمان با شرکای منطقهای، از جمله کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی، همه بر این نکته تأکید داشتند که برای متوقف کردن حملات حوثیها، باید رهبران آنها را از بین برد.» به گفته وی، رهبری جنبش انصارالله به سطح منطقهای ارتقا یافته و بهسرعت در حال پیشرفت است، به همین دلیل، برای مهار این روند، باید تمامی رهبران ارشد این جنبش، از جمله سید عبدالملک الحوثی، هدف قرار گیرند.
همزمان، واشنگتن در اقدامی برای ایجاد هراس در میان نیروهای انصارالله، نمایش قدرت بزرگی را به اجرا گذاشت و به گزارش رسانهها، تعدادی از بمبافکنهای رادارگریز «B-2 اسپیریت» را به جزیره دیگو گارسیا در اقیانوس هند اعزام کرد.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که در ۴۸ ساعت گذشته، حداقل سه هواپیمای حملونقل نظامی «C-17» و دهها هواپیمای سوخترسان در این منطقه استراتژیک بریتانیا مستقر شدهاند، منطقهای که در گذشته نیز به عنوان پایگاه حملات آمریکا در خاورمیانه مورد استفاده قرار گرفته است.
واشنگتن در توهم پیروزی؟
در حالی که این نمایش قدرت ادامه دارد، کاخ سفید چنان رفتار میکند که گویی جنگ به نفع آنها به پایان رسیده است و ادعاهای آمریکا درباره نابودی زیرساختهای یمن و از بین بردن رهبران این کشور، بیش از هر چیز برای مصرف داخلی بهویژه برای تحتفشار قرار دادن دموکراتها در جنگ یمن مطرح میشود.
کاخ سفید روز گذشته بیانیهای منتشر کرد که در آن از «دستاوردهای» دونالد ترامپ در یمن سخن گفته شده و از دموکراتها و رسانههای نزدیک به آنها انتقاد کرده بود ، این بیانیه تأکید دارد که «ترامپ و تیم امنیت ملی او موفق به از بین بردن تروریستهایی شدند که نیروهای آمریکایی را هدف قرار داده بودند و یکی از مهمترین مسیرهای تجاری جهان را مختل کرده بودند.»
موانع نظامی و برتری تاکتیکی انصارالله
با وجود این ادعاها، کارشناسان نظامی آمریکایی و صهیونیستی معتقدند که صحبت کردن از این اهداف آسان است، اما اجرای آنها در یمن دشوار خواهد بود. این کشور دارای جغرافیای پیچیدهای است که شامل کوههای بلند و مناطق صعبالعبور است و انصارالله از تجربیات حماس و حزبالله در جنگ اخیر بهسرعت درس گرفته و تاکتیکهای نظامی آنها را در مقابله با برتری تکنولوژیکی و سامانههای اطلاعاتی دشمن بهکار گرفته است.
به همین دلیل، طرحهای آمریکا برای نابودی ساختارهای نظامی و لجستیکی انصارالله، با چالشهای فراوانی روبهرو خواهد شد.
گزینه حمله زمینی و چشمانداز عملیات آمریکا
در همین حال، محافل نظامی و سیاسی در غرب، کشورهای عربی خلیج فارس و رژیم صهیونیستی بر این باورند که تنها راهکار برای کاهش قدرت صنعاء، اجرای عملیات زمینی است. به گفته دیوید لوی، افسر سابق نیروی دریایی آمریکا و پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات «بگین - سادات»، حملات هوایی بعید است که حوثیها را تضعیف کند، اما میتواند توان آنها در هدف قرار دادن کشتیها را کاهش دهد. وی احتمال میدهد که آمریکا در حال آمادهسازی زمینه برای حملهای زمینی از سوی دولت مستقر در عدن علیه حوثیها باشد.
از سوی دیگر، عربستان و امارات که حامی این حملات هوایی هستند، امیدوارند که عملیات نظامی آمریکا تغییرات مهمی را در یمن رقم بزند. رسانههای این دو کشور از برنامهای تحت عنوان «نورماندی کوچک» سخن گفتهاند که شامل اجرای عملیات آبی-خاکی و هوایی برای تصرف بندر الحدیده توسط نیروهای وابسته به دولت عدن است.
پیامدهای اقتصادی و نگرانیهای جهانی
در حالی که واشنگتن مدعی است که این حملات با هدف تأمین امنیت کشتیرانی بینالمللی انجام میشود، تحلیلگران هشدار میدهند که تداوم این بحران میتواند فشار بر بازارهای جهانی را افزایش دهد.
مجله بریتانیایی «EVE» گزارش داده است که مداخله نظامی آمریکا در دریای سرخ باعث افزایش نگرانیها در مورد پیامدهای اقتصادی شده است و به عنوان نمونه، برخی شرکتهای خودروسازی اروپایی به دلیل تأخیر در حملونقل و افزایش هزینههای لجستیکی، تولید خود را بهطور موقت متوقف کردهاند.
با توجه به این شرایط، به نظر میرسد که نه حملات هوایی و نه تهدیدهای نظامی، قادر به تغییر معادله در یمن نخواهند بود و همچنان برتری میدانی در اختیار نیروهای انصارالله باقی خواهد ماند.