نتانیاهو در توهم: جنگ، کلید امنیت اسرائیل
همه شادیها و امیدهای مردم غزه به آتشبسی که دونالد ترامپ وعده داده بود به معنای پایان جنگ در این خونبارترین نقطه دنیا با حملات مداوم ارتش اسرائیل به یأس مبدل شده است.

اسرائیل دور باطل جنگ را بامداد یکشنبه 29 تیرماه با پخش اعلامیههایی در دیر بلح در جنوب شهر رفح و خان یونس در غزه آغاز کرد و به مردم هشدار داد، این منطقه تا ساعاتی دیگر هدف موشکها و بمبهای آنان قرار خواهد گرفت.
این اعلامیهها در حالی بر خرابههای دیر بلح فرود آمد که تلآویو و حماس در قطر در حال انجام مذاکره هستند و بمبارانها و موشکبارانهای بعد از پخش این اعلامیهها نیز گواهی بود بر اینکه برای اسرائیل نه آتشبس معنا دارد و نه مذاکره همانطور که برایش آتش بس با سوریه بیمعنا بود.
خاورمیانه مورد علاقه نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو در مسیر رسیدن به خواستههای خود که آفرینش خاورمیانهای جدید با مقیاسهای خود اوست حتی برای مردم خود نیز اهمیتی قائل نیست. ارتش او در حالی اعلامیههای تخلیه دیر بلح را پخش کرد که درست ساعتی پیش از آن دهها هزار معترض در تلآویو تجمع کردند و خواهان پایان جنگ با حماس و بازگشت اسرای اسرائیلی به خانههایشان شدند.
نتانیاهو در این راه دیگر حتی به روابطش با آمریکا هم فکر نمیکند و دونالد ترامپ هم که هر بار طرحهایش برای مذاکرات (چه با ایران، چه با سوریه و چه غزه و حتی یمن) با آتشافروزیهای اسرائیل نقش بر آب میشود، چارهای ندارد جز همراهی با متحدی که سر خود دست به حملاتی میزند که میتواند عواقب خونباری برای کل منطقه و حتی جهان داشته باشد.
چشمانداز تیره
اما به اعتقاد ناظران همه تکاپوهای تلآویو و شخص نتانیاهو برای رسیدن به آرزوهای دورش نمیتواند چشمانداز روشنی برای او و سرزمینش داشته باشد.
شبکه خبری الجزیره نیز در این باره نوشت: نتانیاهو شاید در حملات به ایران، لبنان، سوریه و یمن بهزعم خود به دستاوردهایی اندک دست یافته باشد اما ادامه این وضعیت باعث خواهد شد، نتانیاهو و اسرائیل در منطقه خاورمیانه و حتی جهان به عنوان نیرویی تهاجمی شناخته شود.
در این بین اروپا که همواره متحد و تائیدکنندهای محض برای تلآویو بود با مشاهده جنایاتی که در غزه رخ داده است و فرو ریختن آنچه نظم جهانی میدانست، در حال بازنگری در سیاستهای خود در قبال اسرائیل است. نشانه آن را میتوان در بالا گرفتن زمزمههای شناسایی کشور فلسطین در اروپا دید. رخدادی که باعث شده حکومت خودگردان فلسطین برای ترغیب بیشتر کشورهای اروپایی تاکید کند که اگر چنین اتفاقی رخ دهد، غزه خواهد توانست با استفاده از منابع دریایی که در اختیار خواهد گرفت بدون نیاز به کمکهای خارجی اقتصاد خود را سامان بخشد.
حتی آن دسته از تحلیلگرانی که همیشه حق را به اسرائیل میدادند هم معتقدند حملات خونبار آن به غزه و سایر گروهها و کشورها در خاورمیانه میتواند پیامدهای بدی برای آن به دنبال داشته باشد.
پیامدهای جنگهای نتانیاهو برای ترامپ
این پیامدهای منفی میتواند دامن آمریکا را هم بگیرد. اولین پیامد منفی برای آمریکا شکافی است که در داخل این کشور بر سر مسئله اسرائیل بروز کرده است. به جز شکافی که بین جامعه و دولت وجود دارد، سیاستمداران آمریکایی نیز در حال طرح این پرسش هستند که آیا زمان پایان چک سفید امضای کاخ سفید برای تلآویو به پایان نرسیده است؟
زمزمههای طرح این پرسش را میتوان در کنگره آمریکا شنید جایی که برنی سندرز، سناتور دموکرات آمریکایی، تاکید کرده است، «نتانیاهو مرتکب جنایت جنگی شده و آمریکا باید ارسال سلاح به آن را متوقف کند.»
فقط برنی سندرز و دموکراتها نیستند که به چنین تردیدی رسیدهاند در بین جمهوریخواهان نیز بسیارند کسانی که چنین سوالاتی را مطرح میکنند، یکی از آنها مایک هاکبی، یکی از سفرایی است که ترامپ منصوب کرده است. او نیز اخیراً اذعان داشته بود که آنچه در مناطقی کرانه باختری علیه فلسطینیان رخ میدهد اقدامات تروریستی است.
اشتباه محاسباتی «بیبی»
با این حال نتانیاهو همچنان معتقد است برای اسرائیل وجود همسایگانی ضعیف شده یک نعمت است. به همین دلیل نیز در حال توسعه حملات خود به گوشه و کنار خاورمیانه است تا آنچه را که تهدید علیه تلآویو میداند، بر طرف کند.
اما پیشفرضهای نتانیاهو ممکن است نتیجهای را که او میپندارد، در بر نداشته باشد زیرا هرچند ممکن است او به ضرباتی که به گروههای مقاومت وارد کرده به برخی از آنها آسیب شدید و به برخی دیگر آسیب نسبی وارد کرده باشد اما این اقدامات بدون پاسخ نخواهد ماند و حتی آن دسته از گروهها که آسیب جدی دیدهاند، میتوانند بهسرعت خود را بازیابی کرده و حملات تلافیجویانهای علیه اسرائیل یا منافعش انجام دهند.
اقدامات اسرائیل بویژه در سوریه میتواند منجر به بیثباتی منطقهای شود و بیثباتی میتواند تهدیدی غیرمستقیم برای اسرائیل باشد. ضمن اینکه هزینههای انسانی و اقتصادی درگیریها بین اسرائیل و گروههای مقاومت را نیز نباید از خاطر برد.
بنابراین اسرائیل شاید در کوتاه مدت بتواند به امنیتی نسبی دست یابد اما در بلندمدت با خطراتی بیش از گذشته مواجه خواهد شد.