نگاهی به دیدارهای پرتنش کاخ سفید
دیدار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با همتای اوکراینی خود که با تنش لفظی علنی همراه بود محافل دیپلماتیک و رسانهای دنیا را در بهت فرو برد.

به گزارش آوش، دیدارهای کاخ سفید در طول تاریخ همیشه بهعنوان محلی برای سنجش سیاستهای آمریکا در خصوص مهمانهای خارجی به شمار میآید که معمولاً با حداقل پروتکلهای دیپلماتیک در احترام به مهمان همراه بوده. ممکن است برخی دیگر از مهمانهای خارجی که روابط گرمی با واشنگتن دارند از برخوردی محترمانه و ویژهتر برخوردار باشند اما این همه داستان نیست و اتاق دیدار کاخ سفید در طول تاریخ، تنش با برخی رهبران دنیا را شاهد بوده است.
جدال لفظی اخیر رئیس جمهوری آمریکا و معاون اول او با رئیس جمهوری اوکراین در کاخ سفید، یکی از تاریخیترین و بیسابقهترین دیدارهای دیپلماتیکی بود که در اتاق بیضی معروف این کاخ رخ داده است.
پیش از این هم دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا پس از پایان جنگ در نوار غزه با طرح کوچ اجباری مردم این منطقه به اردن و مصر تعجب همه را برانگیخت. در بحبوحه این تنشها ملک عبدالله پادشاه اردن برای بررسی طرح ترامپ به واشنگتن سفر کرد و در این سفر ترامپ با لحنی کاملاً مغرورانه که مشخص بود به طرف اردنی دیکته میکند، تأکید کرد که اردن باید آماده پذیرش مردم غزه باشد.
این دیدار و تحقیر پادشاه اردن با واکنش منفی و وسیع محافل رسانهای جهان عرب مواجهه شد.
دیدار کندی و خروشچف در اوج بحران موشکی
روابط اتحاد جماهیر شوروی و آمریکا در دوران جنگ سرد دستخوش فراز و نشیبهای بسیاری شد که یکی از مهمترین دورههای تنش بین دو طرف را میتوان در مسئله بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۱ به شمار آورد.
در جریان این بحران، جان اف کندی رئیسجمهور آمریکا با نیکیتا خروشچف رهبر اتحاد شوروی در ژنو دیدار کردند و در آنجا خروشچف با انتقاد شدید از سیاستهای آمریکا کندی را فردی ضعیف خواند.
جنگ لفظی گورباچوف - ریگان
با روی کار آمدن گورباچوف در اتحاد شوروی و تلاش وی برای کم کردن جنگ سرد با آمریکا وی در سفری به ایالات متحده با رونالد ریگان رئیسجمهور آمریکا دیدار و گفتوگو کرد.
هر چند هدف این سفر کاهش تنش فیمابین عنوان شده بود اما عملاً به دلیل تضاد سیاستهای دو طرف نه تنها به کاهش تنش منجر نشد بلکه جنگ لفظی میان مسکو و واشنگتن پس از این سفر روندی تصاعدی به خود گرفت.
دیدار کلینتون - نتانیاهو پس از صلح اسلو
در سال ۱۹۹۶ بنیامین نتانیاهو که پس از کشته شدن اسحاق رابین و انعقاد قرارداد صلح اوسلو به نخستوزیری رژیم صهیونیستی انتخاب شده بود جهت دیدار با بیل کلینتون رئیسجمهور دمکرات ایالات متحده به واشنگتن سفر کرد.
سیاست دولت دمکرات آمریکا در آن زمان حمایت کامل از پیمان صلح اوسلو در ایجاد راهبرد دو دولتی و به رسمیت شناختن دولت خودگردان فلسطینی در مرزهای سال ۱۹۶۷ بود و از طرفی دیگر دولت جدید نتانیاهو با بیاعتنایی به پیمان اوسلو در پی گسترش شهرکسازیها و محدود کردن قدرت تشکیلات خودگردان فلسطینی در تلاش بود که به طور کامل با راهبرد آمریکا در تضاد قرار داشت.
در جریان این سفر بیل کلینتون از رفتارهای بنیامین نتانیاهو به شدت برآشفته بود و در سخنرانی علنی خود انتقادهای تندی نسبت به سیاستهای رژیم صهیونیستی بیان کرد.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی کلینتون پس از دیدار با نتانیاهو با خشم به مشاورانش گفت: او (نتانیاهو) فکر میکند چه کسی است؟ او نمیداند اینجا ابرقدرت کیست؟
سردی ترامپ در دیدار مرکل
به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا جهان را در شوک فرو برد چرا که دنیا در برابر رئیس جمهوری قرار داشت که هیچ شناختی از تفکر و سیاستهای آینده او متصور نبود.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در اولین سال ریاست جمهوری ترامپ با وی در کاخ سفید دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار برای لحظاتی ترامپ از دست دادن با مرکل امتناع کرد که به نوعی سردی روابط ترامپ با اروپا را به صورتی علنی نشان داد.
مرکل در کتاب خاطرات خود، اولین سفر به واشنگتن را اینگونه روایت میکند که ترامپ را فردی منطقی و معقول تصور میکرد اما پس از دیدار با وی به این نتیجه رسید که ترامپ فردی احساساتی است و هنوز ذهنیت بساز و بفروش خود را دارد.
پوتین - بایدن؛ دیدار با «قاتل»
روابط روسیه با آمریکا در دوره بایدن بسیار پر تنش و طوفانی به شمار میآید، در سال ۲۰۲۱ پس از جنگ لفظی شدید بین مسکو و واشنگتن که پوتین را قاتل و متهم به دخالت در انتخابات آمریکا کرده بود، رؤسای جمهور دو طرف در ژنو سوئیس با یکدیگر دیدار کردند.
هر چند این دیدار در ظاهر تنشزا و بدون رفتارهای خصمانه دو طرف بود اما در نهایت به انفجار بحران سیاسی در اروپا و آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ منجر شد.