ایران در حوزه عدم اشاعه، کارنامه روشنی در زمینه سلاحهای هستهای و شیمیایی دارد
حقوقدان و کارشناس امور بینالملل تاکید کرد: آمریکا باید بپذیرد با ایران به عنوان یک استثنا برخورد نکند چراکه ایران جزو اولین اعضای انپیتی بوده و کشوری است که در حوزه عدم اشاعه کارنامه روشنی در زمینه سلاحهای هستهای و شیمیایی دارد.

رضا نصری، حقوقدان و کارشناس امور بینالملل، بااشاره به فضای حاکم در معادلات جهانی گفت: کشورهای دارای سلاح میخواهند تفسیری از بحث غنیسازی ارائه دهند تا این موضوع منحصر به آنها باشد در حالی که مفاد ان پی تی این حرف را نمیزند. ان پی تی، معاهدهای است که براساس شفافیت و نظارت استوار است. ان پی تی به عنوان آپارتاید تکنولوژی عمل نمیکند.
نصری افزود: ماده 4 ان پی تی میگوید که کشورها حق برخورداری از انرژی هستهای را دارا هستند و به سه مورد اشاره میکند. یک تحقیقات، دوم استفاده و سوم تولید. اگر بخواهیم بر روی بحث تولید متمرکز بشویم به معنای تولید مسالمت آمیز زنجیره هستهای است که غنیسازی یکی از زنجیرههای انرژی هستهای به شمار میآید.
او ادامه داد: ایران ناقض ان پی تی نبوده و آژانس هیچگاه در گزارشهای خود اعلام نکرد که ایران به سمت تسلیحات هستهای در حرکت است و ایضا کشورهایی که این اتهام را مطرح میکنند، مهمترین ناقضان ان پی تی هستند. این معاهده سه پایه دارد، اول عدم اشاعه، دوم استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای که مورد نظر ماست و بحث سوم خلع سلاح. براساس بند ششم همه کشورها موظف هستند با حسن نیت، شرایط مذاکره برای خلع سلاح را فراهم کنند. این کشورها نه تنها این کار را نکردند بلکه سالهاست که بر توان تسلیحاتی افزودند و نسلهای جدیدی از سلاحهای اتمی را آزمایش کردهاند.
حقوقدان و کارشناس امور بینالملل با اشاره به زرادخانه هستهای رژیم صهیونیستی افزود: براساس ان پی تی کشورهای عضو این معاهده، حق انتقال اطلاعات و کمک به کشورهای غیر عضو را ندارند. اسرائیل براساس دکترین ابهام عامدانه، معتقد است که نباید به کسی جوابگو باشد و خارج از سیستم بینالمللی خود را تعریف میکند. شرکتهای خصوصی که عکسهای ماهواره تهیه میکنند، قانونی در کنگره آمریکا است که این شرکتها را ملزم میکند تا کیفیت عکسهای سرزمین های اشغالی را به پائینتر حد بیاوردند که در نوع خود کمک اطلاعاتی بزرگی به شمار میآید.
او گفت: کشورهای دارای سلاح اتمی معتقد هستند که غنیسازی برای کشورهای دیگر حق به شمار نمیآید، کشورهای جنبش عدم تعهد و کشورهایی که دارنده سلاح نیستند اما معتقدند غنیسازی حق همه کشورهاست. در برجام غنیسازی به رسمیت شناخته شد و درصد و زنجیره آن به طور کامل مشخص است این بدان معناست که جامعه جهانی مشکلی با غنیسازی ما ندارد.
نصری تاکید کرد: آمریکا باید بپذیرد با ایران به عنوان یک استثنا برخورد نکند چراکه ایران جزو اولین اعضای ان پی تی بوده و کشوری است که در حوزه عدم اشاعه کارنامه روشنی در زمینه سلاحهای هستهای و شیمیایی دارد. در زمان جنگ تحمیلی علیرغم توانایی ساخت سلاح شیمیایی از آن استفاده نکرد و ایران از مبتکرین طرح خاورمیانه بدون سلاح هستهای است.