ترامپ امشب تلفن سرخ را به صدا در میآورد
امشب تلفن سرخ زنگ خواهد خورد و دونالد ترامپ برای دومین بار در سه ماه اخیر در تماسی تلفنی تلاش خواهد کرد، ولادیمیر پوتین را ترغیب به پایان جنگ اوکراین کند.

دونالد ترامپ امشب قرار است با ولادیمیر پوتین مذاکره تلفنی داشته باشد. این تماس در حالی برقرار خواهد شد که شب گذشته ارتش روسیه بزرگترین حمله پهپادی خود را علیه اوکراین انجام داد. به اعتقاد ناظران این حمله پهپادی، حاکی از اعتماد به نفس روسیه در داشتن دست برتر در هر مذاکرها ی است. ترامپ بعد از مذاکره با پوتین با همتای اوکراینی خود نیز مذاکرهای تلفنی خواهد داشت.
به گزارش بلومبرگ، هرچند نگاهی به جبهههای جنگ بین روسیه و اوکراین نشان میدهد، روسیه در بیش از سه سال جنگ با اوکراین، هنوز نتوانسته به نتیجه دلخواه خود برسد و ارتش آن نیز آسیب یادی دیده است. اما پوتین همچنان اعتقاد دارد، نیروهایش قادر به شکستن خط دفاعی اوکراینیها خواهند بود.
از همین رو تحلیلگران بلومبرگ، پیش از این تماس تلفنی اعتقاد داشتند، بعید است رئیسجمهوری روسیه در این تماس تلفنی امتیاز قابل توجهی به همتای آمریکایی خود بدهد.
سران قاره سبز نگران آن هستند، دونالد ترامپ در این مذاکره تلفنی به حداقلها راضی شود. نگرانی آنها برآمده از اشتیاق رئیسجمهوری آمریکا به ایجاد صلحی بین روسیه و اوکراین است تا به موفقیتی دست یابد که سران اروپا در سه سال گذشته نتوانسته بودند، توفیقی در آن داشته باشند.
ترامپ موفق میشود؟
شاید ترامپ این را بخواهد اما نشانههایی که در دو ماه گذشته و پس از نخستین نشست روسیه و امریکا در ریاض برای صلح اوکراین، از اردوی روسیه و بهطور مشخص کرملین دیده میشود، حاکی از آن است، پوتین هیچ رغبتی به صلح با اوکراین و توقف فعالیت نظامی ارتش خود در این کشور ندارد. حمله دیشب پهپادی این ارتش نیز در واقع انجام شده بود تا این پیام را به آمریکا بدهد که ارتش روسیه سر سازش ندارد.
در همین ارتباط مایکل کافمن از تحلیلگران کارنیگی اندوومنت میگوید: «در جایی از جنگ اوکراین ایستادهایم که هیچ مشوق قویای برای روسیه نداریم که بتوان با آن پوتین را تشویق به آتشبس کرد.»
اروپاییها بر این باور هستند که تلاشهای آمریکا برای راضی کردن روسیه به آتشبس در اوج خود قراردارد و بنابراین اگر پوتین در مذاکره تلفنی امشب سرسخت نشان دهد، هیچ معلوم نیست که ترامپ بخواهد بر فشارها بر روسیه بیفزاید و ممکن است در صورت شکست، این تلاشها را رها کند و به سراغ چالش بعدی کشورش برود.
چرا پوتین تمایلی به صلح ندارد؟
بی میلی پوتین به ادامه جنگ به جای صلح بیدلیل نیست. شاید اولین چیزی که میتوانست مانع از ادامه درگیریها شود، تحریمها آمریکا و اروپا علیه روسیه بود. اما اقتصاد روسیه در سالهای اخیر توانسته خودش را با تحریمهای سخت موجود تطبیق دهد. در همین ارتباط کرملین بارها گفته است که تهدیدهای سختگیرانهتر هرگز روسیه را نخواهد شکست و پوتین را به تغییر اهداف جنگیاش وادار نخواهد کرد.
آنچه روز جمعه در نشست نمایندگان روسیه و اوکراین در استانبول شاهد بودیم نیز ریشه در همین مسأله داشت. در این نشست که نخستین تماس مستقیم روسیه و اوکراین بعد از سه سال بود، نماینده روسیه، همچنان حاضر به کوتاه آمدن از مواضع کشورش نشد و درخواست عقب نشینی نیروهای اوکراین از دونتسک، لوهانسک، زاپوریژیا و خرسون را مطرح کرد. یعنی مناطقی که روسیه مدعی کنترل آنها است اما اوکراین مدعی است، روسیه کنترلی بر این مناطق ندارد.
به اعتقاد ناظران تنها مسأله خطرناکی که میتواند برای روسیه وجود داشته باشد و پوتین باید با احتیاط درباره آن رفتار کند، این است که اگر بیش از حد روی مواضع خود پافشاری کند، ممکن است، ترامپ تصمیم بگیرد تهدیدش درباره تحریمهای بیشتر را عملی کرده و به آنچه آن را «حمام خون» در اوکراین نامیده، پایان دهد.
این همان چیزی است که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه درباره آن به شبکه خبری سیبیاس گفت: «ما دو ماه پیش به روسیه هشدار دادیم که اگر به پیشرفتی در مذکرات صلح نرسیم، دست به چنین فشارهایی خواهیم زد. به نظرم اکنون به چنین مرحلهای رسیدهایم.»
خوشبینی ویتکاف به مذاکره ترامپ و پوتین
با وجود ناامیدی بسیاری از ناظران به نتیجه بخش بودن مذاکرات تلفنی ترامپ و پوتین، استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ در خاورمیانه و همچنین پرونده صلح اوکراین به نتیجه بخش بودن این تماس تلفنی بسیار امیدوار است.
به گزارش ایبیسی نیوز، ویتکاف در برابر این پرسش که از کجا به چنین اطمینانی رسیده، گفت: «هر دو نفر خیلی خوب یکدیگر را میشناسند و ترامپ تخمین زده که میتواند به چیزهای زیادی برسد. اگر او نتواند، مطمئن باشید، هیچکس نمیتواند.»
ویتکاف با تأکید بر اینکه جنگ پیچیده روسیه و اوکراین منازعهای است که اصلا نباید بوجود میآمد، گفته است: «به عقیده من در مذاکراتی مانند این، افراد موضعگیری میکنند. در اینجا هنر، محدود کردن تقاضاهای طرفین است... یعنی، از بین بردن فاصله زیاد بین طرفین. و فکر میکنم تا حدودی این کار را انجام دادهایم.»
با این حال باید دید در مذاکره تلفنی رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا، چنین چیزی رقم خواهد خورد؟