سفر ترامپ به منطقه موجب تحول در مسیر مذاکرات ایران و آمریکا خواهد شد
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: به نظر من سفر ترامپ به منطقه و ملاقات او با مقامات عربستان، امارات و قطر، موجب تحول و پیشرفت در مسیر مذاکرات خواهد شد.

هادی برهانی، تحلیلگر مسائل بینالملل، در گفتوگو با آوش درباره سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به کشورهای منطقه گفت: اینکه دونالد ترامپ در اولین سفر خارجی خود به خاورمیانه، به عربستان، امارات و قطر میرود نشاندهنده اهمیت منطقه در دولت جدید آمریکا دارد. علیالقاعده درباره پروندههایی که در منطقه وجود دارد، این سفر میتواند اثرگذار باشد.
او ادامه داد: در منطقه چند پرونده مهم از جمله مذاکره با ایران، حماس، غزه، اسرائیل و روابط کشورهای منطقه با اسرائیل مطرح است. در این حوزهها سفر ترامپ میتواند بر دیدگاه قطر، امارات و عربستان تاثیرگذار باشد. باتوجه به اینکه این کشورها میزبان هستند و ترامپ این کشورها را برای سفر انتخاب کرده، نشاندهنده اهمیتی است که به این کشورها و نظراتشان قائل است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از آنجاییکه عربستان، قطر و امارات از مذاکرات جاری میان ایران و آمریکا حمایت میکنند و تلاش دارند مذاکرات به نتیجه مثبتی برسد، جای امیدواری ایجاد میشود. به نظر من سفر ترامپ به منطقه و ملاقات او با مقامات عربستان، امارات و قطر، موجب تحول و پیشرفت در مسیر مذاکرات خواهد شد. امکان دارد کشورهای منطقه بتوانند آمریکا را مجاب کنند تا معامله معقولی با ایران در مذاکرات هستهای در پیش بگیرد و آن را به سرانجام برساند.
برهانی در پاسخ به این سوال که چرا در دور قبل، برخی کشورهای عربی در روند توافق میان ایران و آمریکا مانعتراشی میکردند، بیان کرد: منطقه از آن زمان تغییرات زیادی کرده است. در زمان برجام این کشورها مخالفت و سنگاندازی میکردند اما در حال حاضر موضع متفاوتی را در پیش گرفتند. حداقل سه دلیل در تغییر موضعی که دارند، مهم است. یکی اینکه روابط ایران با این کشورها بهبود پیدا کرده است. با وساطت چین روابط ایران و عربستان بهبود پیدا کرد و در مسیر دوستانه قرار گرفت و پیشرفت خوبی حاصل شد.
او اضافه کرد: دومین مساله این است، آن دوره ایران به دلیل حمایت از جبهه مقاومت یک تهدید از دید این کشورها به حساب میآمد، کشورهای حوزه خلیجفارس نسبت به ایران احساس خطر بیشتری میکردند و ایران و گروههای همپیمان را تهدید میدیدند اما در حال حاضر این موضوع تا حدود زیادی منتفی شده است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: مساله سوم این است که در شرایط جدید و پس از هفت اکتبر، اسرائیل نسبت به عربها و فلسطینیها موضع خود را بسیار شدید کرده و مشغول قتل عام و گرسنگی دادن به آنها در غزه است. اسرائیل در منطقه حمله، گردنکشی و قلدری میکند و برای کشورهای دیگر هم خط و نشان میکشد. برخی کشورهای منطقه به ویژه عربستان و مصر از قلدری اسرائیل در منطقه ناراضی هستند و مایل نیستند، ایران به عنوان کشوری که مقابل رژیم اسرائیل ایستاده، در موضع ضعف قرار گیرد. این دلایل باعث میشود تا کشورهای منطقه از موضوع هستهای حمایت کنند تا توافق میان ایران و آمریکا صورت گیرد. ایران باید برابر فشار اسرائیل، که مایل است تبدیل به فشار نظامی شود، مقاومت کند تا شرایط عادی و اسرائیل بیش از این نتواند، در منطقه پیشروی و مسلط شود.