مدیران ناکارآمد دولت را از اصلاحات باز میدارند
چند هفته دیگر یک سال از عمر چهارساله دولت پزشکیان خواهد گذشت و به نظر میرسد مهلت برای رئیسجمهور به منظور به نتیجه رساندن ایده وفاق درحال اتمام است.

روزنامه آرمان ملی گفتگوئی را با غلامرضا انصاری منتشر کرده است:
چند هفته دیگر یک سال از عمر چهارساله دولت پزشکیان خواهد گذشت و به نظر میرسد مهلت برای رئیسجمهور به منظور به نتیجه رساندن ایده وفاق درحال اتمام است.
چراکه اگرچه او از نماینده جریان اصلاحات در انتخابات بود اما مسیر دیگری را در انتخاب کابینه خود پیمود و بسیاری از اصولگرایان را که عامل ناترازیهای موجود کشورند به کابینه خود دعوت کرد. در انتخاب استانداران نیز چنین شد و بخشی از مخالفان تغییر و تحول در عرصه سیاست داخلی و خارجی هماکنون در دولت پزشکیان که با شعار تغییر از مردم رای گرفت؛ در حال مدیریت بر مردمی هستند که به یک دلیل به مسعود پزشکیان رأی دادند و آن موضوع تغییر در سیاست داخلی و خارجی برای بهبود جایگاه کشور در جهان بود. البته پزشکیان در این مدت دستاوردهای خوبی داشته است. با رفع محدودیت از واتساپ رخنه باریکی در دیوار ستبر فیلترینگ ایجاد شد، اما دیگر خبری از رفع فیلتر سایر شبکههای اجتماعی نیست. در عرصه سیاست خارجی نیز بهرغم مخالفتهای اولیه فرمان مذاکره با آمریکا صادر شده و مذاکرات هماکنون بهخوبی پیش رفته است اما به نظر میرسد وقفههایی در نتایج آن حاصلشده است. از سوی دیگر یکی از موانع توسعه اقتصاد ایران یعنی عضویت ایران در پالرمو نیز با توجه به لابیهایی که پزشکیان انجام داده رفع شده است و به نظر میرسد پزشکیان درصدد است با چانهزنیهایی که صورت میدهد برخی دیگر از ابعاد شعارهای خود را اجرایی کند اما هنوز سدهایی وجود دارد از جمله حضور برخی عناصر دولت سابق در دولت کنونی که درباره اینکه موفقیت این دولت را بخواهند تردید جدی وجود دارد. با این وجود به نظر میرسد پزشکیان در تحقق شعارهای خود جدی است. اکنون باید دید او درزمینه هستهای به توفیقاتی میرسد یا خیر. «آرمان ملی» دراین ارتباط با غلامرضا انصاری فعال سیاسی اصلاحطلب گفتوگو کرده است. او نگاهی منتقدانه به کابینه پزشکیان دارد و معتقد است رئیسجمهور تا این لحظه توفیق چندانی در ایجاد تحول درکشور نداشته است.
*مسعود پزشکیان حدود 7 ماه است که رئیسجمهوری ایران را عهده دارد در این مدت او تا چه اندازه توانسته به سمت تحقق شعارهای خود حرکت کند؟
برای حرکت اجرایی مطلوب، نیاز به برنامه وجود دارد و یک برنامه، زمانی میتواند عملیاتی شود که متصدیان امورکه مسئول اجرای برنامه هستند ایمان و التزام واقعی به اجرای بندهای آن برنامه داشته باشند. مسعود پزشکیان در یک شرایط اضطراری رئیسجمهور ایران شدند. در آن شرایط رئیسجمهوری قبلی براثر سقوط بالگرد به رحمت ایزدی پیوسته بود و در یکزمان کوتاه بعد از مرحوم رئیسی آقای پزشکیان با توجه به نگرانی که مردم از رقبای ایشان داشتند مورد اعتماد مردم قرار گرفت. آقای پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی خود بحث تغییر و اصلاحات را مطرح کرد. او به چالشهایی که نیروهای انحصارطلب در امور کشور ایجاد کردند، اشاره نمود و امیدها را برای بهبود اداره کشور افزایش داد. او در شرایطی رئیسجمهور شد که به نام یکدستسازی قدرت افراد ناتوان، بیتجربه و بدون تخصص با شعار انقلابیگری در مصدر امور قرار گرفته بودند. این افراد آنقدر بیتجربه بودند که بخشی از ناترازیهای امروز درکشور را با بیتجربگی خود دامن زدند. همه امید داشتند که آقای پزشکیان در بخشهای که اختیاردارند تحول نسبی ایجاد کنند اما با انتخاب کابینه شاهد بودیم آن سطح از تحول که لازمه خروج کشور از بحرانها بود ایجاد نشد.
*یعنی به نظر شما آنچه پزشکیان اعلام کرد یعنی سیاست وفاق، برای پیشرفت کشور و استفاده از تمامی ظرفیتهای مدیریتی؛ نتوانسته دستاورد برای دولت او داشته باشد؟
متاسفانه در قالب شعار وفاق بخش غالبی از سمتهای مهم و اثرگذار در جهت پیشرفت کشور و اجرای شعارهای دولت در اختیار رقبای آقای پزشکیان قرار گرفت. امروز در دولت آقای پزشکیان بخش قابلتوجهی از افرادی که سکاندار دولت هستند افرادی هستند که اعتقاد و التزامی به تغییر و تحول و توسعه و الزامات مرتبط را ندارند.
*برای مشخص شدن این ادعا یک مثال عینی بزنید که وزیر یا استانداری نگاهی به کشورداری دارد که منطبق با شعارهای تحول خواهانِ مسعود پزشکیان، نیست؟
ببینید افراد متعددی در دولت وجود دارندکه خود را ملزم به اجرای تحول در مدیریت کشور نمیبینند. درتمام جهان زیربنای ایجاد تحول، مساله آموزش است و شأن آموزش و تربیت شاید بالاترین موضوع باشد. در کشورهای توسعهیافته شأنی که برای معلم قائل هستند از شأن بسیاری از مقامات اجرایی بیشتر است اما در دولت پزشکیان وزیری برای وزارت آموزشوپرورش انتخاب میشود که خود را سرباز نیروهای انتظامی معرفی میکند. درصورتیکه افتخار یک درجهدار در تمام دنیا این است که معلمی خوب داشته و او را تربیتکرده است. تفاوت دیدگاهها اینجا معلوم میشود. این دیدگاه چگونه میتواند وزارتخانهای را درجهت تحول هدایت کند جز اینکه فقط آن را بهصورت روزمره بچرخاند؟
*احتمالاً در ارتباط با وزیر نیرو هم چنین دیدگاهی دارید؟
بله؛ شما ببیند چه افرادی مسئولیت در این وزارت خانه را عهده دارند. اکنون وزارت نیرو باید برای رفع ناترازیها برنامه و طرح ارائه دهد که سال آینده به این دستاورها میرسیم اما مسئولین این وزارتخانه دست به دامان بزرگان دینی کشور میشوند که برای کمبودها چارهای بیندیشند. این قبیل حرفهای یعنی دولت از خود برنامهای ندارد و مسئولیت امور مهم را هم به دست افرادی دارد که اعتقادی به حل مسائل کشور از طرق علمی ندارند. افرادی در این دولت منصوب شدهاند که در حد و اندازه مسئولیتهایی که به آنها سپرده شده نیستند. دوم اینکه این افراد اقتدار لازم برای وظایف محوله شده را ندارند. در چنین شرایطی چه انتظاری وجود دارد که دولت بتواند گامی به جلو بردارد؟ امروز بخش قابل توجهی از انرژی تولید کشور صرف فیلترشکنها میشود. این در حالی است که رئیسجمهور در این زمینه میتواند شرایطی را ایجاد کند که کاسبان فیلتر نتوانند کاسبی کرده و انرژی کشور صرف فیلترشکنها شود. بخش قابل توجهی از حجم اینترنت به خاطر استفاده از فیلترشکنها از بین میرود. یکی از وظایف دولت این است که رفع فیلتر کند که تنها در یکی دو مورد اقداماتی صورت گرفته است. واتساب رفع فیلتر شده اما چون تلگرام و اینستا رفع فیلتر نشده کماکان وضعیت اینترنت کشور خوب نیست. مردم انتظار عمل در این زمینه را از دولت دارند و اگر قدم مثبتی برداشته شود، مردم آنقدر قدر شناسند که نسبت به عمل صورت گرفته تکریم کنند.
*رابطه دولت و مجلس را چگونه ارزیابی میکنید؟ دولت تلاش کرد با مجلس از سر همکاری بر آید اما مهمترین وزیر او یعنی وزیر اقتصاد توسط دولتمردان از استیضاح شده است!
آقای پزشکیان از ابتدا برآن بود که در مسیر همکاری دولت و مجلس برای پیش برد امور رضایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی را جلب کند. در این زمینه نیز بیش از دولتهای گذشته با مجلس همراه شد. اما وزیر اقتصاد توسط همین مجلس کنار زده شد. دولت بهگونهای رفتار کرد که به دنبال تمکین خواست نمایندگان مجلس است. ازاینرو اکثر دستگاههای اجرایی به خاطر تحمیل دیدگاه نمایندگان به بنبست عملیاتی رسیدهاند. طبیعی است که در چنین شرایطی کار کردن بسیار سخت است. پزشکیان اگر میخواهد خاطر خوبی برای خود و برای آیندگان بگذارد باید وعدههای جدی که دادهاند را عملیاتی کنند. زمانی که صدها شورای عالی وجود دارند که اکثریت آنها در اختیار نیروهای دلواپس است؛ نباید توقع داشت که تحولی در شرایط کشور ایجاد شود.
*انتصابات استانی را چگونه ارزیابی میکنید؟ با انتصاب استانداران و فرماندار تغییری در رویههای اداره کشور در مقایسه با گذشته صورت گرفته است؟
زمانی که انتصابات استانداران و فرمانداران بررسی میکنیم مشاهده میشود که بخش قابلتوجهی از مدیران میانی التزامی به شعارهای آقای پزشکیان ندارند و این ضعف دولت آقای پزشکیان است و انتخاب استاندارد و فرماندارانی برخلاف رویه دولت و نظر رئیسجمهور موجب میشود که امیدها برای ایجاد تغییر و تحول در اداره کشور از بین برود و همین میشود که در یک استان یا شهرستان پیامکهای حجاب به تلفنهای مردم سرازیر میشود و مردم با خود میاندیشند که مگر ما رأی ندادیم که این رویه حذف شود. پس چرا هنوز چنین اقداماتی صورت میگیرد؟
*فارغ از این موارد اما به نظر میرسد عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور تا این لحظه در پرونده هستهای خوب بوده است عملکرد این دستگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
پاسخ به این سؤال نیازمند بررسی شرایط کشور است. در حوزه سیاست خارجی ما فرصتهای اساسی و استراتژیکی را در 20 سال گذشته ازدست دادهایم. این مورد به همه دولتها بازمیگردد. فرصت توافق و معاهده سعدآباد در دولت اصلاحات از دست رفت و فرصتهای برجام نیز همینطور. این موارد میتوانست تا حد زیادی جلو شکل گرفتن چالشهای امروز را بگیرد. برجام در دولت روحانی تصویب شد و رشد اقتصادی سال بعد و همچنین میزان سرمایهگذاریها مثبت شد اما با ممانعت از ورود شرکتهای آمریکایی به ایران؛ ترامپ شرایط را به ضرر خود دید. آمریکاییها زمانی که مشاهده کردند بعد از برجام فضا برای کشورهای اروپایی، چین و روسیه مهیا است اما اجازه ورود چند خودروی آمریکایی به ایران داده نمیشود؛ طبیعی بود دولتهای آمریکایی سنگاندازی خود را آغاز کنند. امروز هم باید با جدیت مذاکرات توسط وزارت خارجه دنبال شود و از مداخلات افراد غیر مؤثر و غیر مسئول در امور بینالملل اجتناب شود در این صورت دستاوردهای دولت اهمیت پیدا میکند.
*مذاکرات به نقطه مهم رسیده و بحث در مورد غنیسازی است. آیا ممکن است مذاکرات شکست بخورد؟
ترامپ شخصیت غیر تعاملی و احساسی دارد از سوی دیگر تمایلات اقتصادی وی به جنبههای دیگر شخصیت او میچربد. در آمریکا نیز جریانهای مخالف جمهوری اسلامی بهصورت جدی فعال هستند. از همان روز اول نباید وقت را از دست میدادیم و باید روی مذاکره متمرکز میشدیم. قبل از اینکه نیروهای اسرائیل و تندروها بتوانند تأثیری بر ترامپ بگذارند شاید امکان تعامل بیشتر بود. کما اینکه در اوایل مذاکرات ترامپ و نماینده آمریکا در مذاکرات حداقل حقوق هستهای ایران را قبول کرده بودند اما امروز با توجه به فشارهایی که به آمریکا وارد میشود، موضع دیگری گرفتهاند. مذاکره قطعا مثبت و از جنگ مطلوبتر است. توان تیم مذاکره کننده نیز در این زمینه قابل توجه است.
.....................................
پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی خود بحث تغییر و اصلاحات را مطرح کرد. او به چالشهایی که نیروهای انحصارطلب در امور کشور ایجاد کردند، اشاره نمود و امیدها را برای بهبود اداره کشور افزایش داد
وزارت نیرو باید برای رفع ناترازیها برنامه و طرح ارائه دهد که سال آینده به این دستاورها میرسیم اما مسئولین این وزارتخانه دست به دامان بزرگان دینی کشور میشوند که برای کمبودها چارهای بیندیشند
امروز در دولت آقای پزشکیان بخش قابلتوجهی از افرادی که سکاندار دولت هستند افرادی هستند که اعتقاد و التزامی به تغییر و تحول و توسعه و الزامات مرتبط را ندارند
در دولت پزشکیان وزیری برای آموزش و پرورش انتخاب میشود که خود را سرباز نیروی انتظامی میداند. درصورتیکه افتخار یک درجهدار در تمام دنیا این است که معلمی خوب داشته و او را تربیتکرده است