پیام تمدن ایران به واتیکان، تقاطع ایمان، فرهنگ و صلح
مراسم تحلیف پاپ لئو چهاردهم در واتیکان برگزار شد و در کنار چهره های سرشناس دنیا، از ایران سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری در این مراسم حضور داشت.

روزنامه آرمان امروز در گزارشی نوشت:
مراسم تحلیف پاپ لئو چهاردهم در واتیکان برگزار شد و در کنار چهره های سرشناس دنیا، از ایران سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری در این مراسم حضور داشت. حضور این چهره فرهنگی که سابقه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه خود دارد، نشان از این واقعیت داشت که پزشکیان، با پیام فرهنگ و تمدن ایران، به پاپ جدید، خوش آمد گفته است. در این میان روز یکشنبه پیام رسمی جمهوری اسلامی ایران را به نمایندگی از رئیسجمهوری، توسط صالحی امیری تسلیم واتیکان و شخص پاپ شد؛ پیامی راهبردی که بر محور تقویت گفتوگوی ادیان، عدالت جهانی و صلح پایدار استوار است و نشاندهنده عزم ایران برای ایفای نقش فعال در نظام چندجانبه جهانی است. پیام تقدیمی، که متن آن با تمرکز بر چالشهای جهانی معاصر تدوین شده، بر ضرورت بازسازی معنویت و احیای عدالت تأکید دارد و با اشاره به روندهای مخرب فزاینده، ایران را به عنوان نیرویی معطوف به تقویت گفتوگوی نظاممند ادیان و همکاریهای چندجانبه معرفی میکند. ایران در این پیام، ضمن ابراز احترام به رهبر کاتولیکهای جهان، تعهد خود را به ارتقاء صلح، کرامت انسانی و همبستگی جهانی به عنوان مولفههای بنیادین سیاست خارجی خود اعلام کرده است. پیام رئیسجمهور، موضعی روشن در برابر بحرانهای اخلاقی، اجتماعی و سیاسی جهان معاصر است که تأکید میکند تنها از طریق تعامل سازنده ادیان توحیدی میتوان به راهحلی پایدار دست یافت. تصویر رسمی این لحظه تاریخی، حامل پیام عمیقی است؛ پیام تأکید بر دیپلماسی فرهنگی به عنوان ابزاری راهبردی در جهت تسهیل گفتوگوهای تمدنی و ارتقاء همکاریهای بینالادیانی، که در نهایت میتواند بسترساز ثبات و امنیت بینالمللی شود.
تقویت گفتوگوهای بینالمللی مبتنی بر کرامت انسانی
در ادامه راهبرد دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با هدف تقویت گفتوگوهای بینالمللی مبتنی بر کرامت انسانی، سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در واتیکان با پاپ لئون چهاردهم دیدار و گفتوگو کرد. وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی جمهوری اسلامی ایران، در دیداری رسمی با پاپ لئون چهاردهم در واتیکان، حامل پیام فرهنگی، تمدنی و انسانی ملت ایران شد؛ دیداری که در متن خود، فصلی تازه در گفتوگوی ادیان و همگرایی معنوی ملتها گشود.
این دیدار در فضایی سرشار از احترام متقابل و معنویت، میان نماینده عالیرتبه ایران و رهبر کاتولیکهای جهان برگزار شد؛ جایی که واژگان صلح، مدارا، عدالت و ایمان، نقطه تلاقی تمدنها شدند و ایران، بار دیگر نقش تاریخی و راهبردی خود در عرصه صلح جهانی را به نمایش گذاشت. صالحیامیری در این دیدار، گفت: ما باور داریم که ادیان الهی، ریشه در یک حقیقت واحد دارند؛ حقیقتی که انسان را به کرامت، محبت و صلح فرامیخواند. او با تأکید بر اینکه «ایران حامل پیامی فراتر از سیاست و مبتنی بر فرهنگ و تمدن است»، تصریح کرد: میراثفرهنگی ما، زبانی برای ارتباط جهانی است و این زبان، نیاز جهان امروز است برای ساختن آیندهای انسانیتر.
پاپ لئون چهاردهم نیز در این دیدار، ضمن تحسین عمق تاریخی و فرهنگی ملت ایران، گفت: ایمان، آنگاه که به زبان احترام و گفتوگو سخن بگوید، میتواند جهانی را از نو بسازد. ما از همه تلاشها برای نزدیک کردن دلها و ملتها، استقبال میکنیم.
صالحیامیری پس از این دیدار، آن را «فراتر از یک گفتوگو؛ بلکه تجلی یک فهم متقابل تمدنی» دانست و گفت: ما به واتیکان آمدهایم تا صدای ایرانِ فرهنگی، ایرانِ مؤمن، ایرانِ صلحطلب را به گوش جهان برسانیم. این دیدار، یک لحظه نمادین بود؛ اما بازتابی ماندگار خواهد داشت.