روایت فتح اقیانوسها
آیین دومین سالگرد بازگشت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، دیروز با حضور رئیس جمهوری، فرمانده کل ارتش، فرمانده نیروی دریایی ارتش و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برگزار شد.

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
آیین دومین سالگرد بازگشت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، دیروز با حضور رئیس جمهوری، فرمانده کل ارتش، فرمانده نیروی دریایی ارتش و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برگزار شد. مسعود پزشکیان در این آیین، خطاب به همه افراد درگیر با مأموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش، تأکید کرد: «ما به وجود شما افتخار میکنیم.» به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری مأموریت ناوگروه۸۶ را «نماد اراده و خودباوری، یک کار سترگ و ماندگار» توصیف کرد و گفت: «در شرایطی که عدهای با القای ناتوانی و غیرممکنبودن این مأموریت، تلاش میکردند امید را تضعیف کنند، این ناوگروه صرفاً با تکیه بر دانش و توان داخلی مسیر خود را با اقتدار طی کرد.» پزشکیان حضور نیروهای ایرانی در آبهای بینالمللی را «افتخاری ملی و یک سرمایه راهبردی برای آینده» برشمرد و افزود: «برای ساختن آیندهای درخور ملت ایران، در کنار مردم خواهیم ماند و هیچ مانعی ما را از تلاش برای خدمت صادقانه باز نخواهد داشت. راهی را که آغاز کردهایم، با عزمی استوار ادامه خواهیم داد.» پاییز ۱۴۰۱، ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، متشکل از ناوشکن دنا و ناوبندر مکران، سفری بیسابقه را آغاز کرد. این ناوگروه با هدف انجام یک دور کامل ۳۶۰ درجهای به دور کره زمین، از بندرعباس عازم مأموریتی شد که بیش از ۸ ماه طول کشید. این مأموریت ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ با بازگشت موفقیتآمیز به بندرعباس به پایان رسید. در دومین سالگرد بازگشت ناوگروه۸۶، به سراغ فرماندهان این ناوگروه رفتیم تا روایت آنان را بشنویم. امیر فرهاد فتاحی فرمانده وقت ناوگروه از درهم شکستن انگاره غلط دشمنان درباره ایران گفت؛ ناخدا مظلومی فرمانده ناوبندر مکران از اولینهای این مأموریت؛ ناخدا مغانی از تثبیت بازدارندگی ایران در آبهای دوردست و دکتر طاهرنیا، سرپرست تیم پزشکی از جدال با موانعی که میتوانست سلامت دریانوردان را به خطر اندازد.
ذهنیت دشمنان را درهم شکستیم
امیر دریادار
فرهاد فتحی
فرمانده وقت ناوگروه 86
منظور از نیروی دریایی راهبردی ارتش ایران، نیرویی است که توانایی اثرگذاری فراتر از مرزهای کشور را دارا است؛ نیرویی که تأثیر حضورش در تأمین امنیت و منافع میهن از دوردستترین نقاط جهان احساس میشود. این نیرو با تکیه بر اصل بازدارندگی، توان نظامی و رزمی ایران را به نمایش میگذارد و در چندین حوزه، از جمله اقتدار دریایی نقشآفرینی میکند. برخی کارشناسان غربی، که خود را در حوزه دریا صاحبنظر میدانستند، ادعا کرده بودند نیروی دریایی ایران هیچ زمانی قادر به عبور از پهنه اقیانوسهای اطلس و آرام نیست و به همین دلیل، نیروی مؤثری در دریا محسوب نمیشود. اما ما با اتکا به دانش بومی، ایمان به جوانان توانمند و بهرهگیری از صنایع داخلی، ناوشکنی ساختیم که از دریاهای طوفانی و مسیرهای سخت عبور کرد، مسافتهای طولانی را پیمود و مهمتر از همه اینکه در تمام حوزهها خودکفا بود. از نیروی انسانی تا سلامت، پزشکی، آذوقه، سوخت و آب، هیچ وابستگی به هیچ ساحل و هیچ کشوری نداشتیم و اینگونه مأموریتی بزرگ را به سرانجام رساندیم. مهمترین دستاورد این مأموریت این بود که ما ذهنیت دشمن را درهم شکستیم و عدم قطعیت نسبت به توان دفاعی ایران را برایشان پررنگتر کردیم. آنان تصور نمیکردند ما بتوانیم تا آن سوی جهان نفوذ کنیم و حضوری مقتدرانه و کاملاً مسلحانه داشته باشیم. ناوگروه ما با توانایی رزم در سطح، زیرسطح و هوا، در نزدیکی سواحل دشمن مستقر شد و آماده بود تا درصورت نیاز، مأموریت خود را با قاطعیت انجام دهد. کشورهای متخاصم بارها تلاش کردند با بهانهجویی ما را به نقض قوانین بینالمللی متهم کنند تا مأموریت ما را متوقف سازند یا به چالش بکشند، اما ناکام ماندند. تنها کاری که از دستشان برآمد، تحریم ناوگروه ما بود، به گمان اینکه ما به پشتیبانی ساحلی وابستهایم و تحریم میتواند مأموریت ما را ناکام بگذارد. اما نمیدانستند که ما خود را با خوداتکایی کامل برای حضور کاملاً مستقل در دریا آماده کرده بودیم و نیازی به هیچ پشتیبانی خارجی نداشتیم.
بازدارندگی در آبهای دوردست
ناخدا امید مغانی
فرمانده ناوشکن دنا
بزرگترین هنر نیروهای مسلح هر کشوری، خلق بازدارندگی است. به این معنا نیروهای مسلح باید چنان قدرتمند باشند که حتی سایه جنگ را از کشور دور نگه دارند و به مردم و دیگر نهادهای کشور این امکان را بدهند که در عرصههای گوناگون، از سیاست گرفته تا دیپلماسی، با اقتدار چانهزنی کنند، حق کشور را بستانند و از منافع ملی دفاع کنند. برای تحقق این بازدارندگی، باید قوی بود، باید قدرتی داشت که دشمن را به عقب براند.
یکی از بهترین راههای نمایش این اقتدار، نیروی دریایی ما است؛ نیرویی که تا مرزهای دوردست پیش میرود، در فاصله 6 مایلی سواحل دشمن مستقر میشود و با تجهیزات پیشرفتهاش، حضوری مقتدرانه را به رخ میکشد. وقتی نیروهای بیگانه میبینند که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران توانسته است در دورترین نقاط دریاها و اقیانوسها حضور یابد، این امر گواهی است بر قدرت ما و پیامی روشن که بازدارندگی را در دل دشمن حک میکند.
ناوگروه ۸۶، با پیمودن مسافتهای طولانی و حضور در آبهای عمیق کشورهای مختلف در قارههای گوناگون، این حقیقت را به جهانیان نشان داد. ناوی که توانایی رسیدن به چنین نقاط دوردستی را دارد، قطعاً به فناوریهای پیشرفتهای مجهز است و میتواند مأموریتهای بزرگتری را نیز به سرانجام رساند. این مأموریت نقطه عطفی در تاریخ دریانوردی ایران بود. اهمیت حضور راهبردی نیروی دریایی ارتش زمانی آشکارتر میشود که به یاد آوریم روزگاری برخی کشورها و نیروها جرأت سرقت نفت ما را داشتند، اما امروز هر کس که قصد تعدی به منافع ایران را داشته باشد، در هر گوشه از آبهای کره زمین که باشد، میداند که نیروی دریایی ما او را رها نخواهد کرد. ما پیگیریم، مقتدریم و در برابر هر تهدیدی، با صلابت ایستادگی خواهیم کرد.
پهلوگیری در پنج بندر دنیا
ناخدا علیاصغر مظلومی
فرمانده ناوبندر مکران
مأموریت بیمانند گشت عملیاتی دور کره زمین، درخشانترین افتخار نیروی دریایی ایران از بدو شکلگیری آن تاکنون است. این سفر حماسی از بندرعباس آغاز شد، جایی که ناوگروه ما به سوی شرق کره زمین به حرکت درآمد. در این مأموریت هشتماهه، در 5 بندر پهلو گرفتیم: ابتدا بندر بمبئی در هندوستان، سپس جاکارتا در اندونزی. پس از آن وارد اقیانوس آرام شدیم، اقیانوسی که برخلاف نامش، همواره ناآرام و پرخروش است. 70 روز از ۲۴۰ روز این سفر در پهنه این اقیانوس سپری شد. از سواحل شیلی گذشتیم، به تنگه تاریخی ماژلان رسیدیم و سپس وارد اقیانوس اطلس جنوبی شدیم. در ادامه در بندر ریودوژانیرو برزیل توقف کردیم. برای بازگشت بار دیگر عرض اقیانوس آرام را پیمودیم و در بندر کیپتاون آفریقای جنوبی، چهارمین مقصدمان، پهلو گرفتیم. در نهایت با عبور از زیر قاره آفریقا و حرکت در مسیر شرق این قاره، به بندر صلاله عمان، آخرین توقفگاهمان، رسیدیم و از آنجا به بندرعباس بازگشتیم؛ یک دور کامل به دور کره زمین، سفری که نماد اقتدار و خودباوری بود.
یکی از ابعاد این مأموریت برافراشتن پرچم ایران، این پرچم صلح و دوستی بود. پرچمی که به صورت خشک و پاک از میهن تحویل گرفتیم، در برابر آب شور دریاها و اقیانوسها از آن محافظت کردیم و با غرور و سربلندی، پس از یک دور کامل به دور جهان دوباره خشک و پاک به دست جوانان ایران سپردیم تا این پرچم همچنان برافراشته بماند و سایهاش بر خاک وطن مستدام باشد.
بعد دیگر این مأموریت، جنبه عملیاتی و اطلاعاتی آن بود. دریانوردی در مسیرهای ناشناخته، بویژه در اقیانوس آرام که به رغم نامش پرتلاطم و چالشبرانگیز است، تجربهای بیسابقه بود. برای اولینبار در این قلمرو ناشناخته قدم گذاشتیم و با موفقیت و سلامت از آن عبور کردیم. ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش با عبور از خط بینالمللی زمان، که در آن «تاریخ» یک روز به عقب باز میگردد، و پیمایش مجمعالجزایر پولینزی تحت کنترل فرانسه در قلب اقیانوس آرام، اولینهای بسیاری را رقم زد. چرا این مأموریت عظیم قلمداد میشود؟ زیرا ۶۵ هزار کیلومتر را در ۲۴۰ روز دریانوردی مداوم و مستقل از هر کشور دیگری پیمودیم. این دستاورد، نهتنها به دلیل مسافت و مدت زمان، بلکه به دلیل خوداتکایی در اقیانوسی بیکران افتخار است. برخلاف دریانوردی در خلیج عدن، دریای سرخ یا حتی مدیترانه که به نوعی ساحلی محسوب میشوند، در اقیانوس آرام، جایی که تا هزاران کیلومتر اطراف خود جز پهنه آب شور نبود، بدون تکیه بر نیروی خارجی پیش رفتیم. اینجا دیگر دیواری برای تکیه وجود نداشت؛ فقط ما بودیم، تخصصمان و ایمانمان به خدای بزرگ.
سه عمل جراحی
در وسط اقیانوس آرام
حمیدرضا طاهرنیا
سرپرست تیم پزشکی ناوگروه 86
برای مأموریت ناوگروه مکران و دنا، تیمی کامل از کادر پزشکی را همراه کردیم. من بهعنوان متخصص بیهوشی و سرپرست تیم پزشکی در این مأموریت حضور داشتم. متخصص جراحی، دو پزشک عمومی و کادر درمانی کامل نیز در کنار ما بودند. ما برای هر احتمالی آماده بودیم، چرا که برای اولینبار قرار بود عرض اقیانوس آرام را طی کنیم؛ جایی که هیچ جزیره یا کشوری در اطراف ما نبود. کوچکترین مشکلات پزشکی یا هر چالش دیگری را باید خودمان، بدون هیچ کمک خارجی مدیریت میکردیم.
نکته شگفتانگیز این مأموریت آن بود که در میانه پیمایش اقیانوس آرام، سه عمل جراحی موفقیتآمیز در ناو انجام دادیم: یک عمل جراحی آپاندیسیت، یک جراحی برای شکستگی بینی و یک عمل جراحی روی دست. به لطف خدا همه این جراحیها در بیمارستان ناو، در اتاق عمل مجهز خود ما و با امکانات داخلی ناو انجام شد. ما نهتنها از پس این چالشها برآمدیم، بلکه ثابت کردیم که نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران حتی در دورافتادهترین نقاط جهان، خوداتکا و توانمند است.