به روز شده در
کد خبر: ۱۵۲۶۲

تور ترامپ

درراستای سفرهای برنامه‌ریزی ‌شده دونالد ترامپ به منطقه خلیج‌فارس،هواپیمای حامل وی دیروز درفرودگاه ریاض به زمین نشست و بااستقبال مقامات عربستان سعودی روبه‌روشد.محمدبن‌سلمان،ولیعهد عربستان سعودی ودونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درکاخ الیمامه ریاض یک سندشراکت اقتصادی راهبردی امضا کردند.

تور ترامپ
جام جم

روزنامه جام جم در گزارشی نوشت:

به گزارش خبرگزاری‌ها، در حضور بن‌سلمان و ترامپ توافق‌نامه‌‎های همکاری در زمینه‌های مختلف ازجمله دفاعی (به ارزش ۱۴۲میلیارد دلار)، امنیتی و فناوری امضا شد.این سفربا وعده‌های سرمایه‌گذاری بالقوه بیش از۲.۴تریلیون دلار (یک تریلیون از عربستان و۱.۴تریلیون از امارات) وقراردادهای نظامی چند میلیارد دلاری همراه بود.با این حال، این ارقام عمدتا تعهدات بلندمدت هستند و تحقق کامل آنها به عوامل متعددی از جمله سیاست‌های داخلی کشورهای منطقه و روابط بین‌المللی بستگی دارد. دونالد ترامپ پیشتر اعلام کرده بود در صورتی عربستان را مقصد اولین سفر خارجی خود در دوره جدید ریاست جمهوری‌اش قرار خواهد داد که ریاض،یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند. اگرچه مقامات سعودی تا کنون این رقم را تایید نکرده‌اند امامتعهد شده‌اند طی سال‎های آینده ۶۰۰میلیارد دلار درآمریکا سرمایه‎‌گذاری کنند. درهمین حال، امارات از برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری۱.۴تریلیون دلاری در دهه آینده در آمریکا خبر داده و پیش‌بینی می‌شود قطر نیز به‌زودی قرارداد عمده‌ای برای خریدجنگنده از شرکت بوئینگ منعقدکند.ترامپ،عصر دیروز درهمایش سرمایه‌گذاری عربستان و آمریکا ۲۰۲۵ با اشاره به قراردادی به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار که برای فروش تجهیزات نظامی با عربستان امضا کرده است، گفت: از لحظه‌ای که دولت را تشکیل دادیم ثروت به سوی آمریکا سرازیر شده است.

وی در سخنان خود از عملکرد دولتش تمجید کرد و با تشویق حاضران مواجه شد. او درباره مواردی از جمله مهاجرت، استخدام و نیروهای مسلح آمریکا صحبت کرد و گفت: ما روی دور هستیم. آمریکا داغ‌ترین [جذاب‌ترین] کشور دنیاست. البته به استثنای کشور شما.»

او بار دیگر از محمد بن‌سلمان تشکر کرد و خطاب به او گفت: «کاری کردی کارستان.» و افزود عربستان سعودی طی هشت سال گذشته ثابت کرده که منتقدانش کاملا اشتباه کرده‌اند.ترامپ همچنین گفت دولت او دو قرارداد «تاریخی و شگفت‌انگیز» را به‌دست آورده است.او ابتدا به توافق تعرفه‌ها با بریتانیا اشاره کرد و سپس گفت آمریکا به یک توافق عالی با چین رسیده است. او افزود که تیم مذاکره‌کننده باید جزئیات این توافق را ثبت کنند اما چین قبول کرده که تجارت همه‌جانبه با آمریکا را دوباره آغاز کند. دیروز همزمان با حضور ترامپ در ریاض، کاخ سفید خبر دیدار ترامپ و جولانی را تأیید کرد.

یک مقام بلندپایه کاخ سفید اعلام کرد که دیدار رئیس‌جمهور آمریکا و رئیس‌جمهور خودخوانده سوریه، امروز در عربستان انجام خواهد شد.رئیس‌جمهور آمریکا در سفر منطقه‌ای خود، براساس برنامه‌های اعلام‌شده هیچ‌گونه دیداری با مقامات رژیم صهیونیستی در تل‌آویو در دستور کار ندارد. به گزارش ناظران تحولات غرب آسیا، این موضوع نشان‌دهنده عمق اختلافات میان ترامپ و بنیامین نتانیاهو ارزیابی می‌شود. استیو ویتکاف فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور غرب آسیا روز دوشنبه همزمان با آزادی عیدان الکساندر (سرباز دارای تابعیت دوگانه آمریکایی_اسرائیلی) در سرزمین‌های اشغالی حضور یافت. با این حال، برخلاف ادعای برخی رسانه‌ها، وی با بنیامین نتانیاهو دیداری نداشت. ناظران سیاسی این موضوع را نشانه دیگری از تشدید اختلافات میان آمریکا و رژیم صهیونیستی ارزیابی می‌کنند. 

 

طرح سه‌محوری ویتکاف 

همزمان با دیدار محمد بن سلمان با رئیس‌جمهور آمریکا، مذاکرات آتش‌بس به ابتکار استیو ویتکاف در دوحه در جریان است. به نقل ‎از شبکه العربیه، هیأتی از نمایندگان رژیم صهیونیستی شامل هماهنگ‌کننده امور اسرای جنگی و مفقودان، معاون رئیس سازمان امنیت داخلی (شاباک) و مشاور ارشد نخست‌وزیر در امور سیاسی برای این مذاکرات به دوحه سفر کرده‌اند.  

براساس گزارش شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی، مذاکرات دوحه با هدف بررسی طرح پیشنهادی ویتکاف در حال انجام است. این طرح شامل سه محور اصلی است: 

آزادی نیمی از اسرای زنده رژیم صهیونیستی در نوار غزه 

برقراری آتش‌بس موقت به مدت حداقل ۴۰ روز 

تسهیل ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه 

براساس این طرح، مذاکراتی چندمرحله‌ای برای دستیابی به راه‌حلی پایدار و پایان دادن به جنگ در غزه برنامه‌ریزی شده است. این دور از مذاکرات، تناقضات عمیق در سیاست‌گذاری تل‌آویو را آشکار ساخته است. در یک‌سو، وزرای افراطی دولت نتانیاهو با شعارهای جنگ‌طلبانه، بر گسترش عملیات نظامی در غزه و کرانه باختری اصرار می‌ورزند و بی‌پرده از برنامه‌های انتقال اجباری فلسطینی‌ها دفاع می‌کنند. در مقابل، نتانیاهو که بقای سیاسی خود را در گرو ائتلاف با همین جناح تندرو می‌داند، اکنون میان خواست‌های افکار عمومی اسرائیل و هشدارهای فزاینده واشنگتن به بن‎بست رسیده است. 

 

تضعیف نفوذ نتانیاهو در کاخ سفید 

تحرکات نظامی رژیم صهیونیستی درقبال جنبش حماس از دیدگاه ترامپ،استراتژی منطقه‌ای کاخ سفید رابا اختلال مواجه ساخته است.عملیات طوفان‌الاقصی پس از دوره‌ای از کاهش توجه افکار عمومی جهان اسلام، باردیگرمسأله فلسطین را به اولویت اصلی شهروندان خاورمیانه تبدیل کرده است. در شرایط کنونی که موج نفرت عمومی ازرژیم صهیونیستی در حال تشدید است، طرح عادی‌سازی روابط با تل‌آویو برای حکومت‌های عربی حاشیه خلیج‌فارس به موضوعی غیرقابل‌تصور تبدیل شده است. در این وضعیت، دیپلمات‌های آمریکایی برای احیای پروژه همگرایی منطقه‌ای،ضرورت حفظ ‌حداقل‌های حقوق فلسطینی‌ها‌ را به‌عنوان پیش‌شرط در دستورکار قرارداده‌اند. درنتیجه ادامه عملیات نظامی رژیم صهیونیستی درنوارغزه و کرانه باختری مهم‌ترین مانع دربرابرطرح آمریکا برای ایجاد یک منطقه امنیتی_اقتصادی یکپارچه درغرب آسیا محسوب می‌شود.مقامات تل‌آویو درتلاش برای بهبودروابط،امکان حضورترامپ درقدس یا تل‌آویو درطول سفرمنطقه‌ای وی را بررسی کردند اما رئیس‌جمهور آمریکا با تأکید بر عدم برنامه‌ریزی برای توقف در سرزمین‌های اشغالی به این تلاش‌ها پایان داد. 

 

رفتار بولدوزری ترامپ 

دن شاپیرو، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل و پژوهشگر ارشد شورای آتلانتیک درباره اختلاف میان کاخ‎سفید و تل‎آویو به سی‎ان‎ان، گفت: سیاست عدم غافلگیری باید ازجانب هردوطرف رعایت شود؛درغیر این صورت اعتمادی که برای این مشارکت حیاتی است، به‌سرعت و به‌شدت ازبین می‌رود.شاپیرو خاطرنشان کرد:ترامپ برای رسیدن به خواسته‌هایش ‌مثل یک بولدوزر‌ پیش می‌رود و فهرست این خواسته‌ها در حال حاضر شامل پیشرفت در توافق آتش‌بس و آزادی اسراست. او افزود: تمایل نتانیاهو به طفره‌روی در تصمیم‌گیری‌های مهم و سابقه‌اش در اولویت ‌دادن به بقای سیاسی خودش، ظاهرا در تمایل کاخ سفید به چشم‌پوشی از مشورت با اسرائیل در تصمیمات کلیدی نقش داشته است.با این حال، مایک هاکبی، سفیر کنونی آمریکا در رژیم صهیونیستی برای کاهش تنش‌ها میان واشنگتن و تل‌آویو اعلام کرد انتظار دارد ترامپ تا پایان سال میلادی از تل‌آویو بازدید کند. حتی روزنامه‌ای که به‌شدت از ترامپ حمایت می‌کند (اسرائیل ‌هیوم) به این شکاف آشکار میان نتانیاهو و ترامپ پرداخته است. شای گلدن، ستون‌نویس این روزنامه در مقاله‌ای منتشر شده، نوشت: ضرب‌المثلی قدیمی می‌گوید مراقب باش چه آرزویی می‌کنی. شاید به آن برسی و این دقیقا همان دامی است که نتانیاهو با ترامپ در آن افتاده است.

 

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار