به روز شده در
کد خبر: ۱۴۹۸۷

دغدغه حاکمیت برای افزایش «مشارکت»

«مشارکت» یکی از موضوعات مطرح در ادوار انتخابات اخیر بوده است. موضوعی که در گذشته تنها دغدغه جریان اصلاحات بود ولی در سال‌های اخیر به‌صورت محسوس وارد ادبیات اصولگراها هم شده است.

دغدغه حاکمیت برای افزایش «مشارکت»
آرمان ملی

روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت:

انتخابات اخیر به‌خصوص انتخابات مجلس در اسفند 1402 و انتخابات ریاست‌جمهوری 1403 به‌خوبی نشان داد که باید برای جذب مشارکت‌های شهروندان در عرصه‌های سیاسی برنامه وجود داشته باشد که تاکنون اینگونه نبوده است. مساله بررسی صلاحیت‌ها از یک‌سو و وضعیت نابسامان اقتصادی از سوی دیگر باعث شده تا فاصله مردم و دولت بیشتر شود. از این رو که به نظر عموم مردم با آمدن و رفتن دولت‌ها تغییر محسوسی پدید نمی‌آید و تنها مشاهده می‌کنیم که شرایط سخت‌تر و دشوارتر می‌شود. مشارکت در امور اقتصادی و سیاسی را باید یکی از لازمه‌های توسعه‌یافتگی بدانیم به‌نوعی که اگر حضور بخش‌خصوصی در تحولات اقتصادی پررنگ نباشد باید همچنان شاهد تورم و قیمت‌های نجومی باشیم. در عرصه سیاسی هم می‌توانیم از چنین تعریفی استفاده کنیم. بی‌شک مجلس یا دولتی که نتوانسته با موفقیت در انتخاباتی حداکثری شروع به‌کار کند از توان چانه‌زنی و ارتباط مستقیم با شهروندان، منتقدان و حتی حامیانش را در اختیار ندارد. همچنین در عرصه‌های بین‌المللی هم با چالش‌هایی روبه‌رو خواهد شد. روز گذشته رئیس مجلس شورا در گفته‌هایی اعلام کرد: «نقش مردم را از مشارکت به‌حداقل رسانده یا حذف کردیم.» این نشان می‌دهد که ساختار مدیریتی و تصمیم‌گیری باید به‌دنبال راهکارهایی برای بهبود وضعیت و شکاف به‌وجود آمده باشد در غیر این صورت همچنان باید شاهد عدم شرکت معنادار مردم در میدان اقتصاد و سیاست باشیم و احتمالا به انتخابات حداقلی هم عادت خواهیم کرد. در این مورد با یکی از تحلیلگران گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید. 

 

 

مردم نیاز به درک کردن دارند

 

منصور حقیقت‌پور، تحلیلگر مسائل سیاسی و نماینده ادوار مجلس در واکنش به این گفته رئیس مجلس به‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «مشارکت مردم برای حاکمیت چالش مهمی محسوب می‌شود. اینکه امروز مشارکت شهروندان در امور کشور تقلیل پیدا کرده است حرف درستی است و ما مدیران و مسئولان نظام باید در رفتارها و تصمیم‌گیری‌ها تجدید نظر کنیم و از تجربیات گذشته درس بگیریم و همچنین ببینیم که چه رفتارهایی باعث شده که مردم با انتخابات قهر کنند و فاصله بگیرند. متاسفانه باید بگویم که روند رفتارها باعث افزایش فاصله‌ها شده است و وضعیت به‌گونه‌ای است که نباید اجازه دهیم این شکاف‌ها به گسل‌هایی تبدیل شود که شاید جبرانش بسیار سخت باشد. برخی مدیران و مسئولان در وضعیت کنونی زندگی و معیشت شهروندان نقش داشته‌اند و آن هم به‌این دلیل که مردم را درک نمی‌کنند.» این تحلیلگر در همین مورد و با اشاره به تلاش برای ترمیم فاصله ادامه ‌می‌دهد: «یکی از دلایل این فاصله که رئیس مجلس به‌درستی اشاره داشت به‌عدم زندگی کردن مدیران با شهروندان باز می‌گردد. وضعیت باید به‌گونه‌ای باشد که مسئولان درد مردم را بدانند و این می‌رساند که در مورد برخی از تصمیمات که در گذشته گرفته‌ایم باید تجدیدنظر کنیم. البته باید به این موضوع هم اشاره کنم که اقدامات و ‌تحرکات برای بهبود روابط با شهروندان باید به‌گونه‌ای باشد که ملت آنها را احساس کنند و برایشان جذابیت داشته باشد. این مهم برای شهروندان باید به‌گونه‌ای باشد که آنها بدانند مسئولان در فکر بهبود روابط هستند و در این راه مطابق با نظر آنها حرکت کنند تا محرز شود که توسط مدیران و مسئولان درک می‌شوند.» 

 
 

 مردم را حذف کرده‌ایم

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در اولین جشنواره توانمندسازی و کارآفرینی علوی با انتقاد از وضعیت مشارکت شهروندان در عرصه‌های ملی گفت: «کار جوهره انسان‌ها است و حیات و هویت و زندگی انسان در گرو کار است، آن هم تلاش و کار برای بخشی از جامعه که مستحق خدمت هستند و محروم و به روایتی مستضعف هستند و چه بسا بانی این استضعاف ما مسئولان هستیم. به کسی مستضعف می‌گوییم که توان بالقوه‌ای داشته ولی فرصت بالفعل کردن ندارد، در این بین کسانی با بی‌تدبیری و بدتصمیمی مانع کار شده‌اند. آن هم در شرایطی که با دشمنی مواجه‌ایم که از هر وحوشی، وحشی‌تر است. تسهیل‌گری شما یعنی ایجاد فرصت برای یک فرد که تحت عنوان توانمندسازی و اشتغال‌زایی یاد می‌شود. این افتخار بزرگی است و یکایک شما را مجاهد و بهترین بندگان خدا می‌دانم که منزلت و عزت افراد را حفظ می‌کنید. یکی از چالش‌‌های جدی این است که نقش مردم را از مشارکت معنادار در تمام پدیده‌ها که نیاز داریم، به‌حداقل رسانده یا حذف کردیم حال اینکه تنها راه موفقیت در هر پدیده‌ای مشارکت مردم است.» 

 

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار