کوک ناگزیر ساعتها
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، طی گزارشی به نحوه شکلگیری تغییر ساعت رسمی در جهان پرداخته است. بر اساس این گزارش هدف اصلی اینکشورها، همراستاسازی فعالیتهای روزانه با روشنایی طبیعی روز بوده و نتیجه گرفته شده که با توجه به وضعیت ناترازی انرژی در کشور، ساعت رسمی در هر نیمه سال باید تغییر کند

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
هر چند برخی تحقیقات نشان میدهند که تغییر ساعت میتواند به کاهش مصرف انرژی در زمان اوج بار کمک کند، اما این تغییر ممکن است به افزایش کل مصرف برق منجر شود. با این حال، تأثیر مثبت آن بر کاهش مصرف در ساعات پرمصرف اهمیت بیشتری دارد. از این رو تغییر ساعت در نیمه سال برای همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز در کاهش ناترازی اثرگذار است.
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در یک گزارش گردآوری شده نتیجه گرفته که با توجه به وضعیت ناترازی انرژی در کشور، ساعت رسمی در هر نیمه سال باید تغییر کند، اما همین مرکز یادآور شده که مرور دادهها، مطالعات و تجربیات داخلی و خارجی، تصویری چند لایه و متناقض از اثربخشی سیاست تغییر ساعت رسمی کشور را نشان میدهد. اما مفهوم «همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز» همچنان موضوعی است که «عدم» تغییر ساعت را به چالش میکشاند.
از سال 1403 ساعت رسمی کشور بنابر مصوبه مجلس یازدهم مبنی بر لغو قانون تغییر رسمی، ثابت ماند، اما این عدم تغییر موجب نشد تا ساعات کاری در تابستان سال گذشته برای کاهش مصرف بار انرژِی تغییر نکند. چرا که همچنان مفهوم همراستاسازی فعالیت با روشنایی روز دغدغه اصلی سیاستگذاران بوده و هست. چنانکه دولت چندی پیش برای لغو این قانون، لایحهای به مجلس ارائه داد. اما پرسش اینجاست آیا سیاست تغییر ساعت رسمی، به هدف اصلی خود یعنی صرفهجویی در مصرف انرژی دست مییابد؟
مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی تهران در یک گزارش گردآوری شده، تغییر یا عدم تغییر را واکاوی کرده است و نتیجه گرفته که تغییر ساعت رسمی کشور در هر نیمه سال، میتواند به کاهش ناترازی و الگوی مصرف مناسب کمک کند. هر چند که در این گزارش ذکر کرده کل مصرف برق موضوع این اتاق نیست.
بر اساس گزارش این اتاق، بررسی مطالعات داخلی نشان میدهد با تغییر ساعت، مصرف انرژِی در زمان اوج بار، کاهش پیدا میکند، این در حالی است که بنا به این گزارش برخی دیگر از مطالعات نشان دادهاند که تغییر ساعت، مصرف برق را به طورر کلی افزایش میدهد اما مصرف اوج بار را کم میکند.
علاوه بر این نتایج، دیگر مطالعات صورت گرفته نشان میدهد رشد مصرف کل در مقایسه با افت مصرف اوج بار کمتر است. بنابراین با توجه به اهمت مدیریت مصرف در ساعات اوج بار و اجتناب از خاموشی، میتوان گفت اهمیت اثر کاهشی تغییر ساعت بر مصرف اوج بار بیش از اثری است که بر مصرف کل دارد.
بازی نور و ساعت؛
خاستگاه یک سیاست
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، در این گزارش ابتدا به نحوه شکلگیری تغییر ساعت رسمی در جهان پرداخته است. در این گزار ش آمده است که ایده تغییر ساعت رسمی برای اولینبار در قرن بیستم و عمدتاً در جریان جنگ جهانی اول با هدف کاهش مصرف سوخت و هزینه روشنایی مطرح شد. هدف اصلی، همراستاسازی فعالیتهای روزانه با روشنایی طبیعی روز بود. اگرچه هنوز بسیاری از کشورها در نیمه اول سال این سیاست را اجرا میکنند، برخی دیگر از آن عقبنشینی کردهاند؛ عمدتاً بهدلایلی همچون ملاحظات بهداشتی، اختلال در خواب و سازگاری زیستی انسانها.
در ایران نیز تغییر ساعت رسمی در دورههای مختلف اجرا و گاه متوقف شده است. حتی در سالهایی که ساعت رسمی تغییر نکرده، سیاستگذار تلاش کرده با جابهجایی ساعات کاری، بویژه در تابستان، هدف اصلی یعنی کاهش مصرف در ساعات اوج بار را محقق کند.
ایران و تجربه پرنوسان تغییر ساعت
تغییر ساعت رسمی در ایران برای اولینبار در سال ۱۳۵۵ اجرا شد و تا پس از انقلاب نیز ادامه یافت. اما از اوایل دهه ۱۳۶۰ متوقف شد و در سال ۱۳۷۰ با تصویب هیأت وزیران، دوباره برقرار شد. براساس این مصوبه، ساعت رسمی کشور در ساعت ۲۴ روز اول فروردین یک ساعت جلو کشیده و در ساعت ۲۴ روز سیویکم شهریور، به عقب بازگردانده میشد.
این روند در سال ۱۳۸۴ بار دیگر با تصمیم دولت وقت متوقف شد. دولت استدلال میکرد که تغییر ساعت تأثیر چندانی بر صرفهجویی ندارد و باعث سردرگمی مردم و ترافیک میشود. با این حال، مجلس در سال ۱۳۸۶ قانونی برای بازگشت دوباره این سیاست تصویب کرد.
اما سرانجام در سال ۱۴۰۱، مجلس یازدهم قانون تغییر ساعت رسمی را لغو کرد و از ابتدای ۱۴۰۲ دیگر تغییر ساعتی انجام نشد. با این حال، در اسفند ۱۴۰۲، دولت با مصوبهای، ساعت آغاز بهکار دستگاههای اجرایی را در تابستان از ساعت ۶ صبح تعیین کرد؛ نشانهای که نشان میدهد سیاستگذار همچنان تغییر ساعت را در مدیریت مصرف برق مؤثر میداند.
دوگانه دادهها:
کاهش مصرف یا افزایش؟
مطالعات داخلی و بینالمللی درباره تأثیر تغییر ساعت رسمی بر مصرف انرژی، نتایج متضادی را ارائه میدهند. یک مقاله مروری منتشرشده در سال ۲۰۰۸، یافتههای تحقیقات جهانی را به سه دسته تقسیم میکند:
۱. مطالعاتی که کاهش ۰.۵ درصدی مصرف برق را گزارش میکنند (عمدتاً ناشی از کاهش نیاز به روشنایی مصنوعی)
۲. مطالعاتی که اثری برای تغییر ساعت قائل نیستند
۳. مطالعاتی که حتی افزایش مصرف انرژی را نتیجهگیری کردهاند
با این حال، یک نقطه اشتراک در اغلب این مطالعات وجود دارد: تغییر ساعت رسمی به کاهش بار مصرف برق در ساعات عصر (اوج بار) منجر میشود؛ اگرچه این کاهش معمولاً با افزایش مصرف در ساعات آغازین روز جبران میشود.
دلیل تناقض نتایج، تفاوت در روششناسی مطالعات، تمرکز بر کاربریهای مختلف (اداری، مسکونی، تجاری) و تغییر الگوهای مصرف انرژی در طول زمان است؛ بویژه با گسترش استفاده از تهویه مطبوع، بهبود عایقسازی ساختمانها و ورود فناوریهای جدید روشنایی.
شواهد داخلی از کاهش مصرف
در ساعت اوج
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «بهرهگیری از روشنایی روز»، الگوی مصرف برق سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ را مقایسه کرده است؛ سالهایی که یکی با تغییر ساعت و دیگری بدون آن بودهاند. نتایج این گزارش نشان میدهد که تغییر ساعت رسمی منجر به کاهش محسوس بار مصرف در ساعت اوج (عصر) شده است؛ هرچند مصرف در ساعات اولیه روز کمی افزایش یافته است.
مقالهای دیگر در همین زمینه، با تمرکز بر استانهای تهران و قم، نشان میدهد که حذف تغییر ساعت باعث افزایش میانگین ۲۰۰ مگاواتی مصرف برق در ساعات اوج شامگاهی و ۲۷ مگاوات در اوج نیمروز شده است. این افزایش، نهتنها به معنی هزینه بیشتر برای انرژی است، بلکه ریسک بروز خاموشی را نیز بالا میبرد.
مطالعهای گستردهتر که چهار استان تهران، یزد، اصفهان و فارس را بررسی کرده، نتیجه گرفته است که اجرای تغییر ساعت رسمی میتوانست به صرفهجویی ۳.۲ تا ۳.۷ درصدی در مصرف برق منجر شود. ارزش ریالی این صرفهجویی برای سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ بهترتیب ۱۹ و ۲۴ میلیارد تومان برآورد شده است.