یک ملت، یک صدا: خلیج فارس
هیچ چیز نمیتوانست مثل شوخی سیاستمداران تازهکار آمریکایی با نام تاریخی «خلیج فارس» ایرانیان را این چنین متحد کند.

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
هیچ چیز نمیتوانست مثل شوخی سیاستمداران تازهکار آمریکایی با نام تاریخی «خلیج فارس» ایرانیان را این چنین متحد کند. آنچه در ادامه این نوشتار از قول کنشگران و فعالان طیفهای مختلف سیاسی، ورزشی و اجتماعی ایران آمده است، تنها گوشهای از چنین اتحاد و عزمی برای صیانت از هویت این سرزمین است.
دیروز اولین بار خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس» اعلام کرد که دونالد ترامپ قصد دارد هنگام سفر به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، این خلیج را با نام جعلی غیرتاریخی «خ ل ی ج ع رب ی» بنامد. گویی این اقدام ترامپ، همان تصمیم یا خبر به قول وی «بزرگی» است که قصد دارد در این سفر اعلام کند. رئیسجمهوری آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که هنگام سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس، از یک خبر مهم و بزرگ رونمایی میکند. با خبری که رسانه آمریکایی «آسوشیتدپرس» به نقل از دو مقام دولت آمریکا که نخواستند نامشان منتشر شود، مشخص شد که این خبر به اصطلاح بزرگ ترامپ، یک خطای شکست خورده است که پیش از وی برخی رهبران و سیاستمداران جهان هم آن را مرتکب شدهاند. پس از انتشار این خبر، مقامهای کاخ سفید و مقامهای دولت آمریکا در پاسخ به خبرجویی رسانهها، حاضر به تأیید یا اظهارنظر در این زمینه نشدند که واقعاً ترامپ قصد چنین کاری را دارد یا نه، تا اینکه «سی.ان.ان» دیشب این خبر را تأیید کرد و نوشت که خبر «آسوشیتدپرس» درباره کاری که ترامپ میخواهد بکند، درست است.
به نظر میرسد این کار ترامپ، در راستای کاری است که برای خلیج مکزیک کرد و این خلیج را با نام جدید «خلیج آمریکا» معرفی کرد.
اما مسأله این است که خلیج مکزیک، در حوزه سرزمینی و تاریخی آمریکا قرار دارد و اینکه این خلیج را به چه نامی بنامند، به کشورهای همین منطقه مربوط است. اما خلیج فارس، نه در حوزه سرزمینی آمریکا قرار دارد، نه آمریکا متولی نامگذاریهای سرزمینهای دیگر ملتها در نقشه جهانی است. به نظر میرسد برخی کشورهای منطقه وسوسه شدهاند تا ترامپ را مجاب کنند تجربه تغییر نام خلیج مکزیک را برای این آبراهه هم تکرار کند، البته به پشتوانه دلارهای نفتی که احتمالاً به ترامپ وعده دادهاند که درصورت این تغییر نام به آمریکا سرازیر خواهد شد. البته احتمال دیگر میتواند این باشد که این کشورها، رئیسجمهوری آمریکا را متولی نقشه و سرزمینهای جهان میدانند و احتمالاً اینطور تصور میکنند که اگر ترامپ بخواهد، میتواند تاریخ را هم تغییر دهد.
تا همینجا، همه اینها بیشتر در حد حدس و گمان است و باید منتظر ماند و دید که آیا ترامپ مرتکب چنین خطایی خواهد شد یا نه، اما مسأله این است که حتی همین حدس و گمانها و شایعات هم ایرانیان را بهشدت متحد کرد. ایرانیانی که در شبکههای اجتماعی یا واقعیتهای روزمره زندگی، اختلافهای آشکاری در حوزههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاست خارجی دارند، درست پس از انتشار این خبر از سوی «آسوشیتدپرس» همه آن اختلافات را کنار گذاشته و یکپارچه و یکصدا از این اقدام ابراز انزجار کردند. اینکه در کمتر از یک ساعت پس از خبر این رسانه آمریکایی، نام ایرانی و فارسی خلیجفارس به «ترند» یک شبکههای اجتماعی تبدیل شد، مؤید همین واقعیت است.این اقدام احتمالی آمریکا در مسئولان ایرانی نیز واکنشهای صریح و تندی به دنبال داشت.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در شبکه «ایکس» با بیان اینکه «نام خلیجفارس مانند بسیاری از نامهای جغرافیایی، ریشه عمیق در تاریخ بشر دارد» به این واقعیت اشاره کرد که «ایران هرگز به استفاده از نامهایی مانند دریای عمان، اقیانوس هند، دریای عرب یا دریای سرخ اعتراضی نداشته است»، زیرا «استفاده از این نامها به معنای مالکیت هیچ ملت خاصی نیست، بلکه نشاندهنده احترام مشترک به میراث جمعی بشریت است.»
بر همین پایه، وزیر خارجه کشورمان نوشت که «در مقابل، اغراض سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیجفارس، نشاندهنده نیت خصمانه علیه ایران و مردم آن است و بهشدت محکوم میشود. چنین اقدامات مغرضانهای توهین به همه ایرانیان، صرفنظر از پیشینه یا محل اقامت آنهاست.» وی ابراز امیدواری کرد که «شایعات مضحکی که در مورد نام خلیجفارس وجود دارد چیزی بیش از یک کمپین دروغپراکنی از سوی افراد «همیشه جنگطلب» برای خشمگین کردن ایرانیان در سراسر جهان و تحریک آنها نباشد.» عراقچی تأکید کرد: «هرگونه اقدام کوتهبینانه در این زمینه هیچ اعتبار یا اثر قانونی یا جغرافیایی نخواهد داشت، جز آنکه خشم همه ایرانیان از هر قشر و عقیده سیاسی در ایران، ایالات متحده و سراسر جهان را به دنبال خواهد آورد.» محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین هم نوشت: «آنچه پیرامون استفاده از نام ساختگی برای خلیجفارس شنیده میشود هر ایرانی میهن دوست از هر گرایشی را به خشم میآورد. برای ایران، به جهانیان و ساکنان کاخ سفید نشان خواهیم داد که ایرانیان، همراه و هم زبان، این سوداگری کوتهبینانه را برنمیتابند. شاید فردا برای این همبستگی میهنی دیر باشد.»
ترامپ در صورت ارتکاب به چنین اقدامی که از حالا شکست آن قطعی است، بار دیگر فقدان حسننیت دولت آمریکا نسبت به ایران را یادآور میشود؛ فقدان حسننیتی که تاریخ و هویت این سرزمین را نشانه رفته است.
یاسمن انصاری عضو ایرانی تبار کنگره آمریکا هم در واکنش به این اخبار و ادعاها اعلام کرد:تلاش های سیاسی برای تغییر نام خلیج فارس هرگز به نتیجه نخواهد رسید.البته در لحظات پایانی تنظیم این گزارش(22:15)ترامپ نیز گفت: هنوز در مورد خلیج فارس تصمیم نگرفته ام.
نام خلیج فارس با تمدن ایران پیوند دارد
معصومه ابتکار
رئیس پیشین سازمان حفاظت محیطزیست
نامهای بزرگ و شناخته شده در تاریخ، با فرهنگ و خرد بشری پیوند خوردهاند. خلیج فارس از این گونه نامها است و باید تأکید کرد که این نام، با خرد، تاریخ و فرهنگ بشری پیوند دارد. بر همین اساس هر تلاشی برای تغییر این گونه نامها به مثابه تحریف تاریخ است. از این رو همان طور که تحریف تاریخ ناپسند و غیرقابل قبول است، تحریف یا تغییر نام خلیج فارس هم غیرقابل قبول است. از دیگر سو، تغییر نام خلیج فارس از نظر هر فرد ایرانی با هر گرایش قومی و سیاسی پذیرفته نیست. حتی مورخان و صاحب نظران فرهنگی غیرایرانی نیز با استناد به تاریخچه خلیج فارس، مخالف تغییر نام آن هستند. البته باستانشناسان در این میان به نکته مهم دیگری هم تأکید دارند و آن هم اینکه اذعان تاریخ به نام خلیج فارس، به معنای صحه گذاشتن و به رسمیت شناختن تمدن ایران به عنوان اولین تمدن بشری با قدمت بیش از 7 هزار و 500 سال نیز هست.
ایرانیان زیر بار سوداگریها نمیروند
محمد توسلی
فعال سیاسی
زمزمههای تغییر نام خلیج فارس در سالهای اخیر در برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس شنیده میشد. اما اخبار جدید منتشر شده مبنی بر اینکه ترامپ ظاهراً برای جلب همکاری بیشتر این کشورها قصد مطرح کردن تغییر نام خلیج فارس را دارد، جای نگرانی دارد. اگر این خبر صحت داشته باشد و چنین کاری صورت بگیرد، با توجه به سوابق تاریخی مستند، باید به ترامپ و هر فرد دیگری در هر جای جهان یادآور شد که نام این خلیج همیشه «فارس» بوده و خواهد بود و نام ساختگی برای آن جایگاهی ندارد. ایرانیان با هر گرایش سیاسی و غیرسیاسی خود، کاملاً به زبان و فرهنگ ایرانی خود پایبند هستند. ایرانیان در طول تاریخ نشان دادهاند که هرگز زیر بار چنین سوداگریهای بیگانگان نخواهند رفت و با همبستگی ملی و ایستادگی خود این پیام را به جهانیان نشان خواهند داد. شواهد تاریخی، نقشهها و اسناد بینالمللی متعدد بر اصالت نام خلیج فارس تأکید دارند و هرگونه تلاش برای تغییر این نام، نه تنها بیاعتبار، بلکه بینتیجه خواهد بود. اما امروز مسأله این است که این موضوع بار دیگر اهمیت اتحاد و هوشیاری ملت ایران را در برابر تحریفات تاریخی و سیاسی نشان داد و این اتحاد و تلاش برای رفع کاستیهای داخلی و حرکت در مسیر کسب قدرت اقتصادی، واقعیتی است که باید بیش از گذشته به آن توجه داشته باشیم.
نباید بگذاریم خلیج فارس از نفس بیفتد
صادق زیباکلام
استاد بازنشسته دانشگاه تهران
در سالهای اخیر حساسیتها بر سر نام «خلیج فارس» به یکی از موضوعات داغ منطقهای و حتی جهانی بدل شده است. کافی است نام این پهنه آبی را به نوعی دیگر به کار ببرید؛ موجی از واکنشها از سوی ایرانیها، اعراب و حتی سیاستمداران آمریکایی به راه میافتد. هرچند همه ما ایرانیها به درستی اصرار داریم که این خلیج، فقط و فقط باید «فارس» نامیده شود؛ نه «عربی»، نه «خلیج»، نه حتی «خلیج مهربانی» و نه هیچ نام دیگری، اما ای کاش همین حساسیت و انرژی که صرف دفاع از نام این دریا میشود، خیلی کمتر از آن صرف مبارزه با آلودگیهای خلیج فارس میشد. شاید اغراق نباشد اگر بگوییم خلیج فارس امروز یکی از آلودهترین آبهای جهان است؛ حقیقتی که کمتر کسی حاضر است درباره آن سخن بگوید. تصور کنید اگر همین اعراب و حتی آقای ترامپ، به اندازهای که برای نام خلیج فارس جنجال به پا میکنند، دلنگران پاکیزگی و سلامت این دریا بودند، امروز حال و روز خلیج فارس تا این اندازه وخیم نبود. زیرا اگر این خلیج روزی از نفس بیفتد، دیگر این مسأله که نام آن چیست، در اولویت دوم قرار میگیرد. بنابراین همان اندازه که نگران نام خلیج فارس هستیم که درست هم هست، باید نگران محیط زیست و سلامت این دریا هم باشیم.
بعضی نامها برای تاریخ است
امیر عابدینی
مدیرعامل پیشین پرسپولیس
برخی وقایع و رویدادها صرفاً به افراد یا انسانها ارتباط ندارد، بلکه این وقایع و مطالب به تاریخ و جغرافیا ارتباط دارد. اساساً کسی که تاریخ نداند یا تاریخ را نادیده بگیرد، بهتر است درباره آنچه نمیداند هم سخنی به زبان نیاورد. برپایه چنین مقدمه کوتاهی، باید گفت که اولاً نام خلیجفارس برای امروز نیست، برای افراد و اشخاص خاصی هم نیست، بلکه برای تاریخ است و چون تاریخی و بینالمللی بوده است، در تمام پروتکلهای بینالمللی هم به ثبت رسیده است. از این رو هر اقدامی برای تغییر این نام، مانند این است که مثلاً نام آمریکا را تغییر بدهند و آن را بگذارند ایران! آیا چنین چیزی شدنی است؟ شدنی است که یک روزی، کسی بگوید از این به بعد به «آمریکا» میخواهیم بگوییم «ایران»؟! بنابراین خلیج فارس هم همیشه فارس است و هیچ احدی نمیتواند اصالت این نام را تغییر بدهد.
تحریف نمیتواند اصالت خلیجفارس را مخدوش کند
امیر قلعهنویی
سرمربی تیم ملی فوتبال
خلیجفارس، نه فقط یک پهنه آبی، بلکه ریشه در تاریخ و فرهنگ ایران دارد. نام خلیج فارس گواهی بر پیوندی ناگسستنی است و هیچ تحریفی نمیتواند این اصالت را مخدوش کند. خلیجفارس، همیشه ایرانی بوده، ایرانی هست و همیشه هم ایرانی خواهد ماند.
دنیا آن را با نام خلیجفارس میشناسد
مرتضی پورعلیگنجی
بازیکن تیم ملی فوتبال
هر کس که فقط یک کلاس تاریخ و جغرافیا در دوران دبستان خوانده باشد، میداند برخی اسامی تا ابد غیرقابل تغییر هستند. خلیج فارس هم جزو همین نامهاست. خلیجفارس را تمام مردم دنیا با این نام صدا میزنند، با اصالت و همیشگی.
نامش پایدار
مهدی رحمتی
مربی فوتبال
تا روزی که دنیا برقرار است، خلیجفارسِ ما نامش پایدار است.
خلیج فارس را تاریخ ساخته است
محسن صفایی فراهانی
کنشگر سیاسی اصلاحطلب
خلیج فارس یک نام تاریخی است؛ یعنی پیش از آنکه اصلاً کشورهای منطقه اسمی پیدا کنند یا روی نقشه جهان پدیدار شوند، خلیج فارس وجود داشته است. اگر به تمام نقشههایی که در تمام دوران از این منطقه تهیه شده نگاهی بیندازید، در همه آنها نام خلیج فارس را خواهید دید.
گذشته از این، اساساً خلیج فارس صرفاً یک موضوع ملی یا منطقهای نیست که بگوییم فقط برای ایرانیان اهمیت دارد. واقعاً تعجب میکنم که چرا برخی فکر میکنند خلیج فارس فقط برای ایران است؟ خلیج فارس یک اسم است، مانند دریای عمان یا اقیانوس هند و این اسمها و نامها متعلق به هیچ کشوری نیست، بلکه نامها و اسامیای هستند که در طول تاریخ و در تاریخ انتخاب شدهاند و در طول تاریخ هم همواره مطرح بودهاند و چون چنین ریشههایی در تاریخ و واقعیتهای تاریخی دارند، با درخواست ترامپ و امثال ترامپ هم قابل تغییر نیستند. ممکن است عدهای امروز بگویند که چند سال است چنین مباحثی مطرح شده و این مباحث برای اینها تازگی داشته باشد. اما این فقط ترامپ نیست که چنین سودایی دارد.
در گذشته صدام، دیکتاتور پیشین عراق یا مصریها در دوره جمال عبدالناصر هم چنین مسائلی را مطرح کردند و نام جعلی و ساختگی را برای اشاره به این دریا به کار بردند. اما آیا واقعاً این نام تغییر کرد؟ هنوز هم در تمام نقشههای دنیا نام این دریا خلیج فارس نوشته میشود. درست است که کشورهای منطقه خلیج فارس و عربها به دلایل اقتصادی تلاش میکنند از اسم دیگری استفاده کنند، اما به رغم این تلاشها خلیج فارس همیشه خلیج فارس بوده و خلیج فارس خواهد بود، چرا که این نام در تاریخ شکل گرفته و ساخته شده است و تصمیم یک کشور یا یک دولت و ملت نبوده است.
مسابقات تختی را به نام خلیجفارس برگزار میکنیم
علیرضا دبیر
رئیس فدراسیون کشتی
جای جای فارس، جان ایران است، جان ایران و شیره جان است، خلیجفارس یک خلیج ایرانی است، تا ابد هم به نام ایران است. در راستای حمایت از این نام همیشگی، مسابقات جام تختی را که در اصفهان آغاز میشود، با نام خلیج همیشگی فارس برگزار میکنیم. این همه شهید دادیم که یک وجب از خاک ایران نرود، الان هم جان میدهیم اما نام خلیجفارس را نمیدهیم.
اصالت تغییر نمی کند
وحید هاشمیان
بازیکن سابق تیم ملی
خلیجفارس را با هیچ نامی نمیتوان تغییر داد. نه آسمان نیلگونش را و نه اصالتش را. کارهایی از این دست بیهوده است و نمیتواند هیچ تغییری در واقعیت این آبراهه ایجاد کند.
مردم ایران به دریای خود میبالند
آرش میراسماعیلی
رئیس فدراسیون جودو
هرچند در سالهای اخیر برخی تلاش کردند با واژههای جعلی در صحبتها و صفحات مجازی خود، مسیر خاصی را طی کنند، اما خلیجفارس تا ابد خلیجفارس میماند و تلاشهای بیگانگان نمیتواند واژههای جعلی و دروغین را جایگزین «خلیج تا ابد فارس» کند. تمامی مردم ایران زمین از داشتن خلیجفارس به خود میبالند و اجازه نخواهند داد در هیچ کجا از سراسر این گیتی، واژه جعلی دیگری برای آن به کار بُرده شود.
این یک معامله سیاسی است نه مسأله تاریخی
محسن شریفیان
آهنگساز و نوازنده نیانبان
نام «خلیج فارس» نه تنها ریشه در تاریخ کهن این سرزمین دارد، بلکه در اسناد بینالمللی، نقشههای تاریخی و منابع معتبر جهانی نیز به رسمیت شناخته شده است. این نام، بخشی از هویت ملی و فرهنگی ماست و قابل تحریف یا تغییر نیست.
به نظر میرسد اقداماتی که گاه از سوی برخی کشورها یا شخصیتهای سیاسی نظیر دونالد ترامپ در رابطه با نام این پهنه آبی صورت میگیرد یا بنا به اعلام رسانههای آمریکایی قرار است انجام شود، بیش از آنکه از جایگاه حقوقی یا تاریخی برخوردار باشد، بخشی از یک معامله سیاسی و اقتصادی با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است؛ معاملهای که هدف اصلی آن، تأمین منافع مالی و دیپلماتیک است، نه تغییر واقعی در جغرافیای تاریخی.
بنابراین نباید وارد بازی سیاسی آنها شد. اینگونه تحرکات، نه پایه حقوقی و نه توان ایستادگی در برابر واقعیتهای تاریخی را دارند. تاریخ را نمیتوان با نادیدهانگاری یا تحریف از بین برد. پیش از این نیز نمونههای متعددی از این قبیل تلاشهای بینتیجه را دیدهایم و با اطمینان میگویم که جای هیچگونه نگرانی نیست.
مادری به نام ایران
هادی چوپان
قهرمان جهانی پرورش اندام
مادری دارم به زیبایی بهشت؛ نام او ایران است، روسری آبیرنگ او خزر است و دامن پاکاش خلیجِ تا ابد فارس.
پوپولیسم نمیتواند حریف تاریخ شود
موسی غنینژاد
اقتصاددان و پژوهشگر حوزه فلسفه
همانگونه که اسناد معتبر تاریخی و جغرافیایی نشان میدهند، نام «خلیج فارس» بیش از دو هزار و چهارصد سال قدمت دارد و در تمامی متون و نقشههای معتبر جهانی، از جمله آثار مورخان عرب، یونانی و اروپایی، این آبراه همواره با همین نام ثبت شده است.
تلاش برای تغییر این نام، اقدامی پوپولیستی و بیاساس تلقی میشود که نه تنها مبنای حقوقی و تاریخی ندارد، بلکه با واقعیتهای جغرافیایی و میراث فرهنگی منطقه نیز در تضاد است. بنابراین هرگونه تلاش برای تحریف نام خلیجفارس، صرفاً به عنوان اقدامی سیاسی و تبلیغاتی ارزیابی میشود و نمیتواند هویت تاریخی و جغرافیایی این آبراهه کهن را تغییر دهد.
توهمات آمریکایی
محسن میلانی
پژوهشگر و استاد علوم سیاسی
نام خلیج همیشه فارس بر جان و دل هر ایرانی حکاکی و در نقطه به نقطه پهنه کشور میدرخشد و تغییر نام آن مانند تغییر نام کشور ایران است؛ مگر شدنیاست؟
اینها فقط توهمات مقامات آمریکاییاست و جز توطئه علیه کشور عزیزمان نیست.
برخی باورها را باید با صدای بلند تکرار کرد
محمد درویش
فعال محیطزیست
از رئیسجمهوری آمریکا متشکرم که عزم شوم و ایرانستیزانهاش برای تغییر نام خلیجفارس، سبب شد تا یکبار دیگر همه ایرانیان فارغ از گرایشهای سیاسی، مذهبی و قومیتی خویش، در پای ایران و نام خلیجفارس متحد شده و persiangulf # را به «ترند» شماره یک جهان بدل سازند. همین امر است که این رویداد هنوز تحقق نیافته را از جنبه دیگری مهم میکند.
آن جنبه دیگر مهم، این است که مدتها بود که ایرانیان به بهانههای مختلف، همچون علاقه به تیم فوتبال محبوب شهرشان تا بیتوجهی به احیای تالاب، دریاچه و رودخانه سرزمینشان، یا حساسیت ناکافی به زبان مادری و نظایر آن، دچار کدورت شده بودند و چنین کدورتها، نزاعها و اختلافنظرهایی، دشمنان تمامیت ایران را شاد کرده بود. اینک اما ماجرای خلیجفارس و اتحاد بیسابقه همه ایرانیان از کرد، لر، عرب، ترک، بلوچ، ترکمن تا مسلمان، ارمنی، یهودی و زرتشتی سبب شد تا همه یادمان بیفتد که چقدر ایران را دوست داریم. نگوییم همه میدانند که خلیجفارس، خلیج فارس است؛ برخی باورها را باید پیوسته و با صدای بلند تکرار کرد. همه باید بدانند که ایرانی کیست و ایران کجاست؟
ریشه هویت ماست
مرضیه جعفری
سرمربی تیم ملی فوتبال زنان
خلیج فارس برای ما ایرانیان، با همه تنوع و تکثرش، قدمتی طولانی دارد و بخشی از میراث تاریخی و فرهنگی ما است که همه نهادهای بینالمللی آن را به رسمیت شناختهاند. برپایه همین واقعیتهای تاریخی و جهانی، هر تلاشی برای تغییر این نام بزرگ و تاریخی، عملی غیرفرهنگی است. عملی غیرفرهنگی است، به این معنی که باید معنای آن را در حوزههای دیگری جست و جو کرد. در مقابل این کار و درصورت وقوع آن، همه ورزشکاران ایران باید همبستگی داشته باشند و مخالفت خود را با این اقدام احتمالی اعلام کنند. چرا که خلیج فارس ریشه در هویت ما دارد.
این یک مسیر شکست خورده است
مجید افلاکی
سرمربی تیم ملی تکواندو
تاریخ تودهنی بزرگی به کسانی میزند که بخواهند با تاریخ بازی کنند یا نام تاریخی آبراهه مهمی چون خلیج فارس را تغییر دهند. همچون ادوار گذشته که دیگرانی هم پا در این مسیر شکست خورده گذاشتند، معتقدم این بار هم در صورت تکرار چنین شکستی، باز هم تاریخ تکرار میشود و مدعیان جدید نام بیمسمی برای خلیج همیشه فارس، شکست خواهند خورد. تغییر اسم خلیج فارس درست مانند این است که امپراطوری تاریخی ایران باستان را منکر شوند یا بگویند هیچ گاه 23 امپراطوری در ایران نبوده است. برای اینکه بخواهند نام خلیج فارس را تغییر دهند، اول باید بتوانند بگویند که منشور حقوق بشر، در ایران نوشته نشده یا اینکه این شعر که «بنی آدم اعضای یکدیگرند، که در آفرینش ز یک گوهرند» از سعدی نیست. بنابراین واقعیتهای تاریخی هیچ گاه اجازه نخواهد داد که بتوانند نام خلیج فارس را تغییر دهند.
ادعایی که عملی نمی شود
خداداد عزیزی
بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال
هر بار صحبتهایی در زمینه تغییر نام خلیج فارس مطرح میشود، اما همواره این امر فقط در حد ادعا باقی میماند. علت این شکستها این است که این خلیج، فقط «خلیج فارس» است و هیچکس نمیتواند نام آن را تغییر دهد. هزاران بار هم که موضوع تغییر نام خلیج فارس مطرح شود، باز هم نام این آبراهه خلیج فارس باقی خواهد ماند و بچههای ما این دریا را با نام باشکوه خلیج فارس فریاد خواهند زد.
نام تغییرناپذیر
محمد بنا
سرمربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی
نمیدانم چقدر این حرفهایی که مطرح شده یا ادعاهای رسانهای درباره کاری که ترامپ میخواهد درباره خلیج فارس بکند، قابل اعتماد است یا جدی است؟ اما واقعیت هر چه باشد، در این مسأله تغییری ایجاد نمیشود که اینجا ایران است و خلیجفارس هم برای ایران؛ و تا ابد هم همین گونه باقی خواهد ماند. فرض کنیم (فرض که محال نیست) یک نفر هم چیزی گفت و ادعایی جعلی را در این باره مطرح کرد، میخواهند با تاریخ چه کنند؟ تاریخ به این معنی که از 2500 سال پیش به این سو، نام این دریا همیشه خلیجفارس بوده است و تا ابد هم خلیج فارس باقی میماند. وقتی نام یک کوچه را تغییر میدهند، باز هم مردم این کوچه را به همان نام قبلی میشناسند، چه برسد به خلیج همیشگی فارس.
خلیجفارس بخشی از تاریخ ماست
حمید سوریان
دارنده ۷ طلای جهان و المپیک
خلیجفارس بخش بزرگی از تاریخ ماست. تاریخ را نمیشود تحریف کرد و همینطور اصالت را. باورم این است که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد و خلیجفارس تا ابد با همین نام باقی خواهد ماند.