تاکید مجلس بر حق طلاق زنان
طرح اصلاح قانون مهریه در دستور کار مجلس قرار دارد. این طرح در مجلس یازدهم کلید خورد، اما با وجود اینکه چند نوبت در دستور رسیدگی در صحن علنی مجلس بود، اما در نهایت رسیدگی نشد.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت:
بر این اساس بار دیگر و بر اساس ماده ۱۳۷ آییننامه داخلی مجلس با امضای تعدادی از نمایندگان مجددا این طرح در مجلس دوازدهم به جریان افتاد.
طرح اصلاح قانون مهریه با کاهش تعداد سکههایی که منجر به حبس زوج میشود به ۱۴ سکه انتقاداتی را هم در فضای مجلس و هم در میان اکثریت نمایندگان زن مجلس به دنبال داشت. با این حال اما نمایندگان مدافع این طرح اعلام میکنند که این نگاهها احساسی است، چرا که این طرح به نفع زنان است.
موافقان طرح مذکور اعلام میکنند که طرح اصلاح قانون مهریه به استحکام زندگی کمک میکند و از سوی دیگر زوجه میتواند به میزان استطاعت زوج، مهریه را تعیین کنند. از سوی دیگر حامیان این طرح عنوان میکنند که در این طرح حق طلاق برای زنان در نظر گرفته شده است و در صورت بخشیدن مهریه از سوی زوجه، با گذشت دو سال دادگاه مکلف به صدور حکم طلاق است. البته برخی نمایندگان معتقدند که احتمال رد حق طلاق برای زنان که در این طرح دیده شده از سوی شورای نگهبان وجود دارد با این حال اما اعلام میکنند که در صورت رد این موضوع در شورای نگهبان، با اصرار نمایندگان این طرح به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع خواهد شد.
حدی برای مهریه تعیین نشده
علیاصغر نخعیراد، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به مخالفتها با طرح اصلاح قانون مهریه، گفت: برخی نمایندگان مجلس که با طرح اصلاح قانون مهریه مخالفت کردند به دقت از این طرح اطلاع نداشتند. من با برخی از نمایندگان مخالف این طرح صحبت کردم و آنها تصور میکردند که این طرح حد مهریه را ۱۴ سکه تعیین کرده است. در حالی که این طرح میگوید ابزار قانونی برای طلبکار وجود دارد که بدهکار را زندانی میکند که در مورد مهریه تنها تا ۱۴ سکه اجرا میشود.
او ادامه داد: بر این اساس مهریه بیش از ۱۴ سکه را میتوان تعیین کرد منتها اگر اموال مرد بیش از این میزان شناسایی شد، از او گرفته میشود. اما اگر مالی شناسایی نشد مرد زندانی نمیشود که لازم باشد دادخواست اعسار بدهد. با قانون فعلی اگر خانمی برای اخذ مهریه اقدام کند قانون پیشبینی کرده تا ۱۱۰ سکه باید پرداخت شود و اگر مرد مالی نداشت باید به زندان برود تا ثابت کند که مالی ندارد. بر این اساس این موضوع در طرح اصلاح قانون مهریه اصلاح میشود و به ۱۴ سکه تغییر پیدا میکند. چراکه در حال حاضر رقم ۱۴ سکه سنگین و بیش از یک میلیارد شده است. بدیهی است نه تنها جوانان بلکه افراد مسن نیز نمیتوانند این رقم را به سادگی پرداخت کنند.
این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس، خاطرنشان کرد: به زندان افتادن مرد در مدتی که زوج نمیتواند مهریه را پرداخت کند تا زمانیکه این موضوع در دادگاه رسیدگی شود، درست نیست و زندگی را برهم میزند. طرح اصلاح قانون مهریه برای زنان هم مفید است و منجر به دوام زندگی خانوادگی میشود. این طرح اجازه نمیدهد تنشهایی که در یک خانواده ایجاد میشود منجر به از هم پاشیدگی زندگی شود چون گاهی به دلیل عصبانیت کاری شروع میشود و خانمی اقدامی میکند و البته ممکن است که مرد مقصر باشد؛ اما این اقدام ادامه پیدا میکند و به مرحلهای میرسد که خانم تقاضا میکند که مرد را به زندان بیندازند. اما اگر مردی پایش برای مهریه به زندان باز شد دیگر آن زندگی برهم میخورد و دیگر مردی که چند ماه به زندان رفته و ثابت کرده که پولی برای پرداخت مهریه ندارد، نمیتواند با آن زن زندگی کند، بنابراین آن زندگی برهم میریزد.
طرح اصلاح قانون مهریه به نفع زنان؟
نخعیراد افزود: بر اساس طرح اصلاح قانون مهریه زوجه تا ۱۴ سکه میتواند از ابزار مهریه استفاده کند و اگر بیش از این میزان مرد مالی دارد زوجه میتواند اموال را توقیف کند، اما تا زمانیکه مال بیشتر شناسایی نشود مرد بازداشت نمیشود. بنابراین طرح اصلاح قانون مهریه برای خانواده خوب است و نفع آن هم برای خانمها است.
او با انتقاد از در نظر گرفتن مهریه بالا برای افرادی که استطاعت مالی ندارند، گفت: گاهی زمانیکه قرار است ازدواجی سر بگیرد خانواده زوجه میدانند که آن مرد توانایی پرداخت ۵ سکه را هم ندارد، اما مهریه را ۳۰۰ سکه تعیین میکنند و آن مرد هم فکر میکند که این مهریه گرفته نمیشود و خانم هم همین را میگوید، بر این اساس مرد میپذیرد. اما زمانیکه دعوایی میشود مهریه به اجرا گذاشته میشود و زندگی آنها را برهم میزند. این کار اشتباهی بود که انجام دادیم و باید اصلاح شود. طرح اصلاح قانون مهریه زندگیها را دوام میدهد و خانمها سود میبرند.
حق طلاق برای زن بعد از دو سال
این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس با بیان اینکه در طرح اصلاح قانون مهریه حق طلاق برای زنان دیده شده است، گفت: در طرح اصلاح قانون مهریه حق طلاق برای زنان دیده شده است. در این طرح آمده اگر بعد از ۲ سال به هر دلیلی زن و مرد نتوانستند با هم زندگی کنند؛ اعم از اینکه زن یا مرد مقصر بود حق طلاق برای خانم وجود دارد. بر این اساس در این طرح حق طلاق زنان را از موارد عسر و حرج دیده است و این به نفع خانمها است. چون گاهی آقایانی هستند که وانمود میکنند که خانم مقصر است و بر سر خانه و زندگی نمیآید.
نخعیراد ادامه داد: یعنی ممکن است که مرد با زن بدرفتاری کند و زن نتواند در آن زندگی بماند، اما مرد عدم تمکین میگیرد و میگوید زن تمکین نمیکند و در این شرایط زن نه میتواند طلاق بگیرد و نه میتواند زندگی کند. گاهی سالها به همین وضعیت میگذرد. بر این اساس در طرح اصلاح قانون مهریه پیشبینی شده است که زوجه بیش از دو سال در این حالت نماند و چه دادگاه تشخیص دهد که مرد مقصر است و چه تشخیص بدهد که زن مقصر است در هر حال اگر دو سال نتوانستند با هم زندگی کنند چه تنفر وجود داشت و چه شرایطشان با هم نمیخواند این را در حکم عسر و حرج دانسته و از دادگاه خواسته که زن بتواند مهرش را ببخشد و طلاق بگیرد.
احتمال رد حق طلاق زنان در شورای نگهبان
او یادآور شد: ممکن است در حال حاضر زنانی باشند که نخواهند با مردی زندگی کنند، اما آن مرد حاضر نیست که زن مهریه را ببخشد و طلاق بگیرد. بلکه میگویند علاوه بر بذل مهریه باید به من چیزی بدهید یا مرد لج میکند و میگوید اصلا طلاق نمیدهم و قانونا این حق برای مرد وجود دارد. اما بر اساس طرح اصلاح قانون مهریه ما این حق را از مرد میگیریم و اگر دو سال یک زن نتوانست با مردی زندگی کند، میتواند مهریهاش را ببخشد و طلاق بگیرد. این نماینده مجلس به احتمال رد حق طلاق زنان در شورای نگهبان اشاره و تاکید کرد: ممکن است بخشش مهریه و گرفتن طلاق زنان بعد از دو سال در شورای نگهبان رد شود و خلاف شرع تشخیص داده شود. اما اگر این اتفاق بیفتد ما قطعا بر این موضوع اصرار میکنیم تا به مجمع ارسال شود و موضوع در آنجا حل شود.