خواهر تتلو! وکیل هستند یا قاضی؟
حامد فرح بخش - دبیر سرویس اجتماعی آوش

«حکم اعدام برادرم شکسته نشده، بله صحت دارد دوستان! جوابی که منتظر بودیم نگرفتیم! حکم شکسته نشد، امید ماهم شکسته نشده! امید، امید، امید.»
ظهر جمعه، نوزدهم اردیبهشت ماه که«خواهرامیرحسین مقصودلو» این پیام چند سطری را منتشر کرد، خبرمثل گلوله برفی غلطید و غلطید و به یک بهمن عظیم خبری تبدیل شد و در کمتر از یک ساعت به یکی از مهمترین اخبار فضای مجازی تبدیل شد، خبری که احتمالا تا ساعتها درباره اش خواهید شنید و خواند.
با انتشار این پیام، بسیاری از رسانه ها برای کلیک گرفتن به انتشار آن پرداخته و آن را بازنشر دادند، این درحالی بود که قبل از بازنشر خبرباید به چند موضوع اساسی در زمینه خبررسانی توجه می شد.
اول- آیا خواهر تتلو، منبع موثق است؟
در حالی که هر مرجع خبری با انتشار اطلاعات نادرست، مرجعیت و وثوق خود را از دست می دهد ، با آنکه ۲۰ فروردین ماه خواهر امیرتتلو، خبرنادرست و عجیب آزادی برادرش تا عید فطر را منتشر کرد- خبری که بلافاصله از سوی خبرگزاری میزان تکذیب شد- اما ظهر جمعه ، رسانه ها باردیگر بعد از انتشار یک پیام از سوی وی ، آن را به عنوان خبری از سوی یک منبع موثق تلقی کرده و با باز نشرش، به آن پرداختند.
درباره اینکه پرونده سرانجام به کجا خواهد رسید و آیا تتلو به پای چوبه دار خواهد رفت یا نه، نمی توان پاسخ درست و مطمئنی داد اما سئوال این است که درجایی که حتی مسئولان رسانه ای قوه قضائیه هم درباره حکم نهایی اطلاعی ندارند، چطور یک عضو خانواده متهم از حکم اطلاع پیدا کرده است، آن را منتشر کرده و رسانه ها به آن پرداخته اند، آیا او وکیل پرونده است یا یک مقام قضایی؟
دوم- چرا خبر ظهر جمعه ای!
دومین موضوعی که در این خبر باید مورد توجه رسانه ها قرار می گرفت آن بود که اساسا چرا چنین خبری باید در ظهر جمعه منتشر شود ، در حالی که روز قبل دادگاه تعطیل بوده و اگر خبری در این زمینه به وکیل متهم داده شده و از سوی آن به خانواده منتقل شده است، طبیعتا خبر باید در روز چهارشنبه یا پنجشنبه منتشر می شد، پس چرا ظهر جمعه؟
برای بازنشر این پیام، رسانه ها باید از خود می پرسیدند که انتشار خبر در ظهر جمعه که دسترسی به دادگاه و قضات بسیار دشوار و حتی ناممکن است، چه انگیزه ای جز قصد جلب توجه رسانه ای میتواند وجود داشته باشد؟
چرا باید چنین موج خبری ای که می تواند مشکلاتی را در روند رسیدگی صحیح به پرونده ایجاد کند،منتشر شود در حالی که اگر این نوع خبررسانی و جنجال خبری حول آن نبود شاید کار پرونده به اینجا کشیده نمی شد.
پرونده در چه مرحله ای است؟
آنچه تاکنون می دانیم این است که به جز بخش اول پرونده که ده سال حبس برای متهم صادر شده است ، مهمترین بخش پرونده تتلو، مربوط به سب النبی می باشد که ابتدا در شعبه ۹ دادگاه کیفری استان تهران به آن رسیدگی شد.
در جلسه دادگاه، تتلو مدعی شد آنچه گفته و مورد استناد دادستان است درباره افرادی است که کبوتران را آتش زدهاند و منظورش بیاحترامی به معصومین نبوده است. با این حال، با توجه به عملکردی که داشت، دادگاه با رأی اکثریت، او را به پنج سال حبس محکوم کرد.
با صدور حکم پنج سال حبس در این بخش پرونده، دادستان تهران به رأی صادره اعتراض کرد و رفتار تتلو در ویدیوهایش را مصداق سب النبی تشخیص داد و از دیوان عالی کشور خواست در این باره رسیدگی کند.
بعد از آن بود که پرونده در دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار گرفت و رأی صادره نقض شد. پرونده این بار به شعبه ۶ دادگاه کیفری استان تهران فرستاده شد، در شعبه ۶ هم قضات به پرونده او رسیدگی کردند و متهم یک بار دیگر مدعی شد قصدی بر بیاحترامی به معصومین نداشته و منظورش افراد دیگری بودهاند. او مدعی شد خودش اعتقادات مذهبی دارد، اما این دفاعیات چندان مورد قبول قضات قرار نگرفت.
در حالی که بررسی ها درباره این پرونده ادامه داشت، اصغر جهانگیر- سخنگوی قوه قضاییه- در نخستین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۴ با اصحاب رسانه، در خصوص آخرین وضعیت پرونده تتلو گفت: نام برده به اتهام تشویق به فساد و فحشا از شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شده که در حال تحمل حبس است، ضمناً به اتهام توهین به مقدسات در شعبه نهم دادگاه کیفری یک به ۵ سال حبس محکوم شده بود که این رای توسط دادستانی تهران مورد فرجام قرار گرفت و به شعبه دیوان عالی کشور ارجاع و در آنجا رای نقض شد و به شعبه هم عرض که شعبه شش بود ارجاع شد.
جهانگیر گفت: در شعبه شش، بزه انتصابی در مورد نامبرده محرز شناخته شد و با استناد به ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ و ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی، حکم اعدام نام برده صادر شده ، حکم با توجه به فرجامی که صورت گرفته در دیوان عالی کشور در حال رسیدگی است و هنوز قطعیت یا نقض یا ابرامش اعلام نشده که منتظریم تا نتیجه دیوان عالی کشور اعلام شود و بعد اطلاع رسانی لازم صورت خواهد گرفت.
هنوز حکم لازم الاجرا واصل نشده است
با وجود پیام روز جمعه، یکی از مسئولان رسانه ای قوه قضائیه، در گفتگو با خبرنگار آوش درباره این پرونده با اظهار بیاطلاعی درباره حکم اعدام گفت: چنانچه چنین خبری صحت داشت ما هم باید از آن مطلع می شدیم ولی تا کنون هیچ اطلاعی نداریم.
یک مقام آگاه در قوه قضاییه نیز به فارس گفته است:هنوزهیچ حکم قطعی و لازم الاجرایی در مورد تتلو به اجرای احکام قوه دادسرا واصل نشده است.
او تاکید کرد: روند دادرسی پرونده تتلو کامل نشده و حتی در صورت تایید حکم دادگاه که تا کنون این مهم صورت نگرفته است ، ۴۷۷ و ۴۷۴ هم می تواند در دستور کار قرار گیرد که اتفاقا طی روزهای اخیر درخواستی در همین زمینه از وکلای تتلو واصل شده است.
در حالی که مقامات رسانه ای و قضایی در قوه قضائیه از صدورحکم لازم الاجرا خبر ندارند چگونه باید پیام خواهر یک متهم این چنین جدی تلقی شود؟