به روز شده در
کد خبر: ۱۶۴۱۴

فریز نرخ نان، نانوایان را به ستوه آورد

نانوایان روز شنبه با برگزاری تجمع، اعتراض‌شان را به نرخ نان اعلام کردند. فعالان این صنف بر این باورند نرخ فعلی نان به دلیل فریز قیمت‌ها در سال‌های گذشته، پاسخگوی هزینه‌های تولید نیست و این نرخ باید اصلاح شود.

فریز نرخ نان، نانوایان را به ستوه آورد
گروه اقتصادی آوش-لیلا مرگن

روز شنبه برخی از استان‌های کشور شاهد تجمع نانوایان بودند. نانوایان استان‌های قم، اصفهان و کرمانشاه، روز شنبه گذشته با برگزاری تجمعات صنفی مقابل استانداری‌ها و فرمانداری‌ها، خواستار رسیدگی به مشکلات معیشتی، اصلاح قیمت آرد و نان و بهبود وضعیت نانوایی‌ها شدند.

تجمع‌کنندگان با دریافت پاره‌ای از توضیحات قانع شده و متفرق شدند. تغییر نرخ نان در برخی نانوایی‌های تهران و هم‌زمان شدن اظهارات رئیس سازمان تعزیرات حکومتی درباره تخلفات در حوزه نان و نرخ آن، این گمانه را تقویت کرده است که نان قرار است افزایش قیمت داشته باشد.

آخرین نرخ مصوب نان مربوط به شهریور 1403

بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ نان در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به صورت مرحله‌ای و استانی افزایش یافته است. این تغییرات در قالب طرح «متناسب‌سازی قیمت نان» اجرا شد و نارضایتی صنف نانوایان را به همراه داشت. پس از آن در شهریور 1403 قیمت انواع نان به صورت رسمی اعلام شد.

نان لواش با آرد نوع یک از ۵۰۰ به ۷۰۰ تومان و نوع دو از ۶۵۰ به ۹۰۰ تومان افزایش نرخ یافت. نان سنگک ساده از 3 هزار به 5 هزار تومان رسید. نان بربری ساده با آرد نوع یک از هزار و 800 به دو هزار و 500 تومان و نوع دو از دو هزار و 500 تا سه هزار و 500 تومان تغییر کرد.

نان تافتون سنتی با آرد نوع یک از ۹۰۰ به یک هزار و 260 تومان و نوع دو از یک هزار و 200 به یک هزار و 500 تومان افزایش یافت. نان ماشینی تافتون با آرد نوع یک از ۷۰۰ به ۸۵۰ تومان و نوع دو از هزار به هزار و 200 تومان رسید.

چرا نانوایان ناراضی هستند؟

رئیس اتحادیه نانوایان بعد از اعتراضات در رابطه با قیمت نان حاضر نشد به تماس‌های مکرر خبرنگار آوش پاسخ دهند و در برابر اعتراضات هم‌صنفانش سکوت اختیار کرد.

اما یکی از فعالان این صنف که نخواست نامش فاش شود، درباره دلیل این اعتراضات بیان کرد: تورم در کشور هر ساله 40 تا 45 درصد افزایش می‌یابد و حقوق کارگر هم به تناسب آن بالا می‌رود. آب، برق، گاز و بیمه هم سالانه به تناسب افزایش می‌یابد.

او ادامه داد: بیمه کارگران امسال نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیر داشته است. یک واحد با سه نفر کارگر سال قبل پنج میلیون تومان حق بیمه پرداخت می‌کرد و اکنون باید 15 میلیون تومان حق بیمه بپردازد.

این فعال صنف نانوایان گفت: خمیرمایه 10 کیلویی که دو ماه پیش یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 300 هزار تومان بود، اکنون به یک میلیون و 500 هزار تومان رسیده است.

او به افزایش نرخ خورد و خوراک کارگران اشاره کرد و افزود: کارگری که با من کار می‌کند، باید غذا بخورد. سیب‌زمینی در بازار میوه و تره‌بار به ازای هر کیلو 30 هزار تومان است. اگر این سیب‌زمینی را از بیرون بخرم باید کیلویی 50 تا 60 هزار تومان هزینه پرداخت کنم.

این فعال صنف نانوایان گفت: هر دانه سیب‌زمینی پنج هزار تومان قیمت دارد. یک نانوا باید هفت نان لواش بفروشد تا چهار هزار و 900 تومان درآمد کسب کند. داخل عدد کسب شده از فروش نان هزینه‌های آرد، آب، برق، گاز و حقوق کارگر هم وجود دارد. یعنی ما بدون در نظر گرفتن این هزینه‌ها باید هفت نان لواش بفروشیم تا یک سیب‌زمینی بخریم.

او با اشاره به اینکه چند سال برای نان نرخ داده نشده است، یادآور شد: پارسال که برای نان نرخ جدید اعلام شد، سه سال قبلش هیچ نرخی اعلام نشده بود و بعد بین 20 تا 30 درصد به قیمت نان اضافه کردند. این میزان افزایش، دردی را دوا نمی‌کند و تورم تحمیل شده به واحد تولیدی را نمی‌پوشاند.

این فعال صنف نانوایان گفت: امسال وارد سال جدید شدیم و تورم جدید هم به واحدهای تولیدی خورده است. هزینه‌ها که زیاد می‌شود، نانوا باید بتواند دخل و خرجش را کنترل کند. زیرا نانوایی هم یک واحد تولیدی است. یکسری هزینه باید بپردازد تا آرد تبدیل به نان شود. هزینه‌ها هر سال افزایش می‌یابد، قاعدتا نرخ نان هم باید به نسبت آن افزایش یابد که همه چیز بر وفق مراد مردم، دولت و نانوا باشد. البته فکر کنم یک اصلاحاتی در همین روزها انجام شود.

نیاز به افزایش 100 درصدی نرخ نان

این منبع مطلع با تاکید بر اینکه در صورت عدم افزایش نرخ نان، ادامه روند فعالیت دشوار خواهد بود، درباره افزایش معقول نرخ نان برای نانوایان گفت: اکنون که هزینه‌ها را سرانگشتی حساب می‌کنم، باید نرخ نان بالای 100 درصد افزایش قیمت داشته باشد اما تصمیم با دولت است.

او درباره ورود شوک به جامعه پس از افزایش 100 درصدی نرخ نان و راهکار مقابله با این شوک، بیان کرد: راهکارهای موقت به درد نمی‌خورد. چند سال پیش گفتند که قیمت نان را افزایش نمی‌دهیم اما هر روز کمک هزینه به حساب می‌ریزیم. دولت کمک هزینه را تا چه زمانی قرار است به حساب نانوایان بریزد؟

این فعال صنف نانوایان اضافه کرد: این یک راهکار موقت است. باید اصلاحات انجام شود؛ باید وقتی سر سال حقوق کارمندان و کارگران نانوایی را اضافه می‌کنند، به فکر این هم باشند که نرخ نان همزمان اضافه شود. اگر هر سال این عددها اضافه شود، یکباره عدد بزرگ نمی‌شود.

او توضیح داد: فریز کردن قیمت نان در دوسال، مثل فشرده کردن فنر است. تاجایی که قدرت دارید فنر را فشرده نگه می‌دارید، در نهایت که فنر را رها می‌کنید، این فنر رها شده و سقف را سوراخ می‌کند. زیرا دیگر آن موقع دستت به جایی بند نیست و نمی‌توانید فنر را نگه دارید.

این مطلع گفت: نرخ‌های ما یک تا سه سال فریز شد، بعد که می‌خواهند آن را اصلاح کنند، می‌گویند به جامعه شوک وارد می‌شود. نرخ‌ها را اول سال اصلاح کنند. اگر سالانه آن را اصلاح کنند، روی هم انباشت نمی‌شود و فشار به دولت و مردم نمی‌آید.

ارسال نظر

آخرین اخبار