ایمنی غذایی مردم با مشارکت اصناف تقویت میشود
نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی با همکاری اتاق اصناف ایران و انستیتو تحقیقات تغذیهایی و صنایع غذایی کشور روز گذشته ۲۴ تیرماه ۱۴۰۴، به میزبانی اتاق اصناف ایران و انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی برگزار شد.

نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی با همکاری اتاق اصناف ایران و انستیتو تحقیقات تغذیهایی و صنایع غذایی کشور روز گذشته ۲۴ تیرماه ۱۴۰۴، به میزبانی اتاق اصناف ایران و انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و با حضور سیدکامل تقوینژاد، دبیر هیأت دولت، محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت و محیط کار وزارت بهداشت، کارشناسان و اساتید دانشگاهی، روسای اتحادیهها و فعالان صنفی حوزه غذا، خوراکی و آشامیدنی در سالن بوعلی انستیتو تحقیقات تغذیهایی و صنایع غذایی کشور برگزار شد.
در این نشست اهمیت و ضرورت ارتقاء سطح کیفی و سلامت انواع خوراکیها در کشور به منظور افزایش سطح سلامت جسمی و روانی جامعه تأکید و راهکارهای لازم از سوی کارشناسان ارائه شد.
عرضهکنندگان غذا، خوراکی و آشامیدنی در قبال جان مردم مسئول هستند
رئیس اتاق اصناف ایران در نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی با اشاره به امضای تفاهمنامه اتاق اصناف با معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: این تفاهمنامه در راستای خود اظهاری و خود کنترلی بهداشتی واحدهای صنفی و حل مشکلات اصناف در این حوزه به امضای دو طرف رسید.
قاسم نودهفراهانی در خصوص همکاری و تعامل اتاق اصناف با انستیتو سلامت تغذیه افزود: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از اصناف کشور، عرضهکننده مواد غذایی، خوراکی و آشامیدنی هستند، لذا سلامت مواد غذایی و به تبع آن سلامت جامعه از اهمیت ویژهایی برخوردار است. در همین راستا مصصم شدیم تا با همکاری انستیستو تغذیه، سطح کیفی و سلامت مواد خوراکی را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۳۰ اتحادیه و ۱۵۰ رسته شغلی در تهران در حوزه مواد غذایی فعالیت میکنند که با احتساب این تعداد در سایر استانهای کشور، بیش از یک و نیم میلیون واحد صنفی در سراسر کشور عرضه کننده انواع مواد غذایی، خوراکی و آشامیدنی هستند. لذا بر اساس این تفاهمنامه قرار است تمام فعالان حوزه غذایی اعم از تولیدکننده و عرضهکننده طبق مفاد تفاهمنامه، اقدام به ارتقاء سطح کیفی محصولات خود کنند.
نوده فراهانی تأکید کرد: با توجه به اینکه تمامی فعالان صنفی حوزه غذا، خوراکی و آشامیدنی با سلامت مردم سرو کار دارند، از این رو در قبال سلامت و جان مردم جامعه مسئول هستند.بنابراین همه فعالان این حوزه باید برای تقویت و افزایش سطح کیفی محصولات خود همکاری کنند.
رئیس اتاق اصناف ایران بر ضرورت آموزش اصناف تأکید کرد و ادامه داد: طبق تفاهمنامه امضا شده، امکانات و ظرفیتهای انستیتو سلامت تغذیه در اختیار اصناف قرار میگیرد و آموزشهای تخصصی و سلامتمحور از طریق برگزاری همایشها، نشستها و کارگاههای آموزشی از سوی کارشناسان انستیتو به جامعه صنفی ارائه میشود.
وی در پایان خاطر نشان کرد که با همکاری و تعامل همه بخشها، نهادها و ارگانها، اقدام مهم و موثری در حوزه سلامت جامعه انجام شود.
سلامت یک جامعه در گرو سلامت غذایی افراد است
در ادامه این رویداد رئیس انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی با اشاره به اهمیت برگزاری نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی و همکاری با اتاق اصناف ایران در جهت ارتقاء سطح کیفی و سلامت غذایی کشور گفت: یکی از دغدغههای مهم انستیتو همواره سلامت موادغذایی ، خوراکی و آشامیدنی عرضه شده در واحدهای صنفی بوده است.
سید امیر محمد مرتضویان افزود: با توجه به افزایش سرعت زندگی و گرایش مردم به استفاده از غذاهای آماده و فستفودها، ضرورت توجه به سلامت غذایی به منظور حفظ سلامت جامعه بیش از پیش احساس شد. از این رو تلاش کردیم با همکاری و همراهی اتاق اصناف ایران، گام مهمی در جهت ارتقاء سطح کیفی تغذیه جامعه برداریم.
به گفته وی خوراکیها پرفروشترین و پرمصرفترین کالاها در هر جامعهایی هستند. در واقع غذا تنها کالای مصرفی است که انسان نه تنها هیچگاه بینیاز از آن نیست، بلکه روز به روز بر تنوع و گوناگونی آن افزوده میشود. بنابراین توجه به کیفیت و سلامتی غذا یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
مرتضویان ادامه داد: یکی از مهمترین عوامل شیوع بیماریهای غیرواگیردار، نوع تغذیه افراد و میزان کالری، فیبر، پروتئین، ویتامین و… است که از طریق غذا دریافت میکنند. در واقع میزان استاندارد هر یک از مواد مذکور تأثیر مستقیمی بر سلامت جسمی و روحی افراد یک جامعه دارد.
رئیس انستیتو و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی امضای تفاهمنامه میان اتاق اصناف ایران و انستیتو را اقدام بسیار بزرگی در جهت بهبود سلامت جامعه و همچنین افزایش سطح کیفی انواع خوراکیهای مصرفی در کشور دانست و بر ضرورت همراهی و همکاری همه ارگانها برای تحقق این هدف تأکید کرد.
اصناف میتوانند پیشگامان سلامت غذایی کشور باشند
دبیر هیات دولت نیز در این رویداد گفت: همانطور که اصناف در بحرانها نقشآفرینی مؤثری دارند، در حوزه سلامت جامعه نیز میتوانند پیشتاز باشند.
سید کامل تقوینژاد با تأکید بر اهمیت نقش اصناف در تأمین سلامت غذایی جامعه تصریح کرد: در دوران دشوار و بحرانی جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل، اصناف با همکاریهای گسترده خود نقش مؤثری در ایجاد حماسهای ملی ایفا کردند.
دبیر هیات دولت بر اهمیت نظارت سختگیرانه بر خدمات سلامت تأکید کرد و گفت: همانگونه که در کشورهای پیشرفته، سازمان FDA با سختگیری تمام در حوزه سلامت عمل میکند، ما نیز باید با دقت و استاندارد بالا، خدمات سلامت را ارائه دهیم.
وی ادامه داد: حدود ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور صرف حوزه سلامت میشود، اما سهم تغذیه در این میان بسیار ناچیز است. این درحالی است که با پیشگیری از بیماریها از طریق اصلاح تغذیه، هزینههای درمان به شدت کاهش مییابد.
تقوینژاد با اشاره به اینکه حدود ۸۰ درصد بیماریها به نوع تغذیه مرتبطاند، افزود: اعتقاد دارم که سیاستگذاران حوزه بهداشت و سلامت کشور باید از میان متخصصان حوزه سلامت و تغذیه انتخاب شود تا بتوانیم نگاه پیشگیرانه را در راس برنامهها قرار دهیم.
تقوینژاد خواستار تمرکز بیشتر دولت بر پیشگیری به جای درمان شد و گفت: باید منابع و اعتبارات بیشتری به حوزه تغذیه و فرهنگسازی اختصاص یابد. این سرمایهگذاری، علاوه بر کاهش بار بیماری، منجر به افزایش کیفیت زندگی مردم خواهد شد. سلامت مردم باید اولویت تمام نهادهای کشور باشد.
ایمنی غذایی مردم با مشارکت اصناف تقویت میشود
معاون فنی مرکز سلامت و محیط کار وزارت بهداشت نیز از برنامهریزی این وزارتخانه برای ارتقای ایمنی غذایی با همکاری اصناف خبر داد.
محسن فرهادی در نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی با اشاره به نقش مهم دانشگاههای علوم پزشکی کشور در بازرسی و کنترل ایمنی غذایی در واحدهای صنفی، اظهار کرد: وظیفه همکاران ما بسیار حساس است زیرا آخرین مرحله پیش از مصرف غذا توسط مردم را شامل میشود و گاهی نیاز به مداخلات قانونی یا مشاورهای دارد.
وی ادامه داد: در دوران شیوع ویروس کرونا، فشار زیادی به اصناف وارد شد، اما دولت تلاش کرد تا حد امکان از تعطیلی واحدها جلوگیری کند و با سیاستهایی همچون استفاده از QR کد و همکاری اصناف، خدماترسانی ادامه یافت.
فرهادی تصریح کرد: رتبهبندی واحدهای صنفی بر اساس آییننامه اجرایی قانون مواد خوردنی و آشامیدنی از سالها پیش مطرح بوده و اکنون باید با همکاری اصناف اجرایی شود و بتوانیم آخرین وضعیت بهداشتی واحدهای صنفی را بیآنکه به کسبوکارها لطمه وارد شود، از طریق اپلیکیشنها و ابزارهای مدرن به اطلاع عموم برسانیم،.
فرهادی گفت: در ایام خاص مانند دهه اول ماه محرم، تنها طی چند روز بیش از ۳۰ تن مواد غذایی توسط همکاران ما و با همکاری مساجد و هیاتها معدوم شد که این موضوع اهمیت نظارت جدی را دوچندان میکند.
وی از برنامه وزارت بهداشت برای واگذاری بخشی از مسئولیت نظارت به اتاق اصناف ایران و استانها خبر داد و افزود: این مشارکت باعث میشود هم دستگاه دولتی و هم واحد صنفی نسبت به سلامت جامعه متعهد باشند. مرکز سلامت محیط و کار از اجرای این طرحها حمایت میکند و امیدواریم با همراهی دانشگاهها و اصناف، غذای سالم با کنترل دقیق به دست مصرفکننده برسد.
فرهادی در پایان تأکید کرد: نباید میان نظارت دولت و صنف تفکیک قائل شد. هدف نهایی همه ما قرار گرفتن غذای سالم بر سفره مردم است.
رونمایی از کتاب طرح سلامت اصناف غذایی ایران
در جریان برگزاری این رویداد، از کتاب «طرح سلامت اصناف غذایی ایران» با هدف ارتقای سطح ایمنی و بهداشت تغذیه در واحدهای صنفی رونمایی شد. کتاب طرح سلامت اصناف غذایی ایران رونمایی شد؛ اثری که بر پایه یافتهها و برنامههای مشترک برای ارتقاء سلامت غذایی در واحدهای صنفی تدوین شده است.
در ادامه مراسم همچنین از پیشکسوتان اصناف غذایی با اهدای لوح تقدیری تجلیل شد.
در پایان، رئیس اتاق اصناف ایران از کلینیک تخصصی نان در انستیتو تحقیقات تغذیهای بازدید کرده و از نزدیک با اقدامات علمی، پژوهشی و بهداشتی صورتگرفته در این مرکز آشنا شد.
نخستین رویداد ملی راهبرد سلامت در اصناف غذایی روز سهشنبه ۲۴ تیرماه ۱۴۰۴ با همکاری اتاق اصناف ایران و انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، در محل این انستیتو و دانشکده علوم تغذیه برگزار شد.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی اتاق اصناف ایران