شب عید ۱۴۰۴ هم گرانی داریم؟
نرخ بسیاری از اقلام غذایی و میوههای مورد استفاده در نوروز و بازار رمضان روندی صعودی طی میکنند اما دولت با احیای مجدد ستاد تنظیم بازار، وعده داده که از مسیر حذف دلالان، گرانی را کنترل خواهد کرد.

به گزارش گروه اقتصادی آوش، قیمتها در بازار روندی صعودی به خود گرفته است. قیمت سیبدرختی به موز وارداتی تنه میزند و سیب قرمز درصورتیکه نسبتاً مرغوب باشد، بهازای هر کیلوگرم تا ۷۰ هزار تومان قیمت میخورد.
پرتقال که از کشاورزان بهازای هر کیلوگرم ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان خریداری میشود، در بازار تهران بیش از ۴۰ هزار تومان فروخته میشود و گاهی نرخش تا ۶۰ هزار تومان هم میرسد. سیبزمینی پس از صادرات به روسیه گران شده و حالا که از پاکستان سیبزمینی تنظیم بازاری وارد میکنیم، قیمتها هنوز به زیر ۴۰ هزار تومان نرسیده است. این در حالی است که قیمت تنظیم بازاری این محصول ۳۰ هزار تومان اعلام شده است. مرغ و تخممرغ گران شده و برنج ایرانی تقریباً در بازار نایاب شده است، قیمتش هم تا حدود ۲۰۰ هزار تومان بالا رفته است. همه این موارد مردم را نسبت شرایط دو بازار پر مصرف یعنی رمضان و نوروز نگران کرده است اما مسئولان وعده میدهند که شرایط تحت کنترل در خواهد آمد.
فعالسازی دوباره ستاد تنظیم بازار
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور اعلام کرد که ستاد تنظیم بازار دوباره فعال شده و تمرکز آن بر حفظ منافع مردم است. این ستاد با افزایش بازرسیها و نظارت بر بازار، قصد دارد با احتکار و گرانفروشی بهشدت برخورد کند. این اقدام بهویژه برای ایام عید و ماه رمضان برنامهریزی شده تا آرامش اقتصادی برقرار شود.
غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی نیز در خطبههای نمازجمعه هفته گذشته وعده داد که با هر فرد یا گروهی که بخواهد با سفره مردم بازی کند، قاطعانه برخورد خواهیم کرد.
وی البته درباره قیمتها در بازار نوروز ۱۴۰۴ گفت: برخی محصولات همچنان زیر قیمت مصوب عرضه میشود و اغلب محصولات کشاورزی با افزایش قیمتی منطقی یا روندی ثابت عرضه میشوند.
توزیع کالاهای تنظیم بازاری
متولیان وزارت جهاد کشاورزی قصد دارند تا برخی محصولات پرمخاطب بازار نوروز را با حذف واسطهها و دلالان به دست مصرفکننده برسانند. دراینرابطه قرار است با همکاری شهرداری تهران از ظرفیت میادین میوه و ترهبار برای عرضه کالاهای تنظیم بازاری بهصورت حداکثری استفاده شود تا دسترسی مردم به این کالاها آسانتر و قیمتها کنترلشده باقی بماند. در همین راستا سازمان تعاون روستایی اعلام کرده است که حدود چهارهزار و ۲۰۰ تا چهارهزار و ۳۰۰ تن سیب و پرتقال برای تهران و سایر شهرستانها ذخیرهسازی شده است و از اواخر اسفند ۱۴۰۳ عرضه آن در میادین میوه و ترهبار آغاز میشود. این میوهها باقیمت تنظیمشده و حدود ۱۵ درصد زیر قیمت بازار در غرفههای سازمان میادین میوه و ترهبار توزیع خواهد شد.
از سوی دیگر در جلسه ستاد تنظیم بازار که پنجم اسفند ۱۴۰۳ برگزار شد، دولت تصمیم گرفت ارز کالاهای اساسی برای سال ۱۴۰۴ با نرخ مصوب ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان را تأمین کند و تغییری در میزان ارز مورد نیاز ایجاد نکند. این تصمیم برای ثبات قیمت کالاهای ضروری در بازار عید و جلوگیری از نوسانات ارزی گرفته شد.
تأمین و عرضه برنج باقیمت تنظیم بازاری
صعود نرخ برنج ایرانی باعث شد که ستاد تنظیم بازار قیمت برنج وارداتی را تعیین کرده و هر کیلوگرم برنج هندی را با نرخ ۴۸ هزار و ۲۵۰ تومان و برنج پاکستانی را ۵۳ هزار و ۵۰۰ تومان به بازار عرضه کند. از سوی دیگر وزارت جهاد کشاورزی موظف شد ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن برنج برای بهار ۱۴۰۴ ثبت سفارش کند تا نیاز بازار عید و رمضان تأمین شود. عرضه این برنجها از طریق شبکههای توزیع منتخب در دستور کار قرار خواهد گرفت تا از تخلفات جلوگیری شود.
همچنین ۳۰۰ تن خرما برای استان تهران ذخیره شده که باقیمت تنظیمشده عرضه شود. بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، نرخ تنظیم بازاری خرمای مضافتی بین ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان اعلام شد.
تشدید نظارت بر بازار
شاهبیت صحبتهای مسئولان دولت برای تنظیم بازار نوروز هم بر تشدید نظارتها برای کنترل تورم متمرکز شده است. آخرین تصمیمات حاکی از آن است که دستگاههای نظارتی مانند وزارت جهاد کشاورزی، سازمان صمت و اتاق اصناف مکلف شدهاند تا بر انبارها و مراکز نگهداری کالاها نظارت دقیق داشته باشند و گزارشهای منظمی به ستاد تنظیم بازار ارائه دهند. این نظارتها برای جلوگیری از کمفروشی و احتکار در ایام پرتقاضای عید طراحی شده است.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا اقدامات انجام شده در زمینه تنظیم بازار بر سفرههای مردم اثر مثبت خواهد داشت یا اینکه این وعدهها در حد وعده باقی میماند و بازار نوروز و رمضان با کمبود اقلام اساسی مورد نیاز مردم روبرو خواهد بود.