کافهکتابخونها، پاتوقی برای نوجوانان
غرفه «کافهکتابخونها» در نمایشگاه کتاب تهران با برنامههای متنوعی مثل دیدار با نویسندگان، نمایشنامهخوانی و تور کتاب، فضایی جذاب برای نوجوانان فراهم کرده تا با کتاب و ادبیات ارتباطی نزدیکتر برقرار کنند.

سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در قالب غرفه «کافهکتابخونها» هر روز از ساعت ۱۰ تا ۲۰ با برنامههای ویژه نوجوانان در بخش الحاقی غرفه کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب در مصلای امام خمینی(ره) حاضر است.
دیدار با نویسنده
یکی از برنامههای کافهکتابخونها «دیدار با نویسنده» است که در آن فرصتی برای گفتوگوی نوجوانان با نویسندههای حوزه کودک و نوجوان فراهم شده است. این دیدار میتواند نوجوانان را به مطالعه آثار آن نویسنده تشویق کند. نویسندگانی مانند داوود امیریان، حمیدرضا شاهآبادی، هادی خورشاهیان، مصطفی خرامان، مصطفی رحماندوست، افسانه شعباننژاد و... میهمانان ویژه این نشستها هستند.
پاتوقی برای نوجوانان
هادی خورشاهیان نویسنده ادبیات کودک و نوجوان درباره تجربه حضور در «کافهکتابخونها» میگوید: «برپایی کافهکتابخونها در نمایشگاه کتاب اتفاق خیلی خوبی است؛ چیدمان جالبی دارد و ارتباط محترمانهای که با مخاطبان نوجوان برقرار میشود، باعث شده اینجا به یک پاتوق تبدیل شود. آدمهای معتبری که در حوزه کتاب کار میکنند در این کافه دیده میشوند و این نشان میدهد پشتوانه فکری قویای برای برپایی این غرفه وجود داشته است.»
نوجوانان آشنایی کمی با نمایشنامه دارند
یکی از قالبهای ادبی جذاب اما کمترشناختهشده برای نوجوانان نمایشنامه است؛ به همین دلیل «کافهکتابخونها» برنامه نمایشنامهخوانی را با کارشناسی منوچهر اکبرلو نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و استاد دانشگاه تدارک دیده است. این برنامه از سوی نوجوانان با استقبال مواجه و باعث شناخت بیشتر بچهها نسبت به ادبیات نمایشی شده است.
اکبرلو اعتقاد دارد حوزه نمایشنامه کمتر شناخته شده است؛ چرا که نوجوانان هم در کتابهای درسی و هم در کتابهایی که والدین برای آنها تهیه میکنند، با داستان و شعر و موضوعات علمی آشنایی نسبی دارند، اما با نمایشنامه آشنا نیستند. «وقتی برای بچهها درباره نمایشنامه صحبت میکنم، تلاشم این است که یک فعالیت عملی هم داشته باشیم. همان طور که اینجا با حضور بچهها نمایشنامهخوانی را داشتیم و با استقبال روبهرو شد. بچهها هم با یک قالب ادبی مهم آشنا شدند و هم یک فعالیت مشارکتی لذتبخش داشتند. تجربه من نشان داده این خیلی کمک میکند که نوجوانان به ژانر ادبی نمایشنامه علاقه پیدا کنند و حتی تشویق شوند خودشان نمایشنامه بنویسند و در مدارس اجرا کنند.»
دیگر برنامههای «کافهکتابخونها»
در رویداد «حک» نوجوانان روایت خودشان را از تأثیری که یک کتاب بر روی زندگی آنها گذاشته است، برای سایر حاضران در رویداد، در قالب یک سخنرانی کوتاه ارائه و روایت میکنند و به برگزیدگان جوایزی اهدا میشود.
در برنامه «دورهمی بچهکتابخونها» نیز شرکتکنندگان با حضور یک تسهیلگر به گفتوگو درباره کتابخوانی میپردازند و تلاش شده فضایی فراهم شود تا بچهها بتوانند در فضایی کاملا آزاد به بیان افکار و اندیشههای خود بپردازند.
سازمان فرهنگی هنری برنامههایی با رویکرد اردویی در نمایشگاه کتاب تدارک دیده که «تور کتاب» و «سرزمین گنج» از این دسته هستند. در «تور کتاب» بچهها بر اساس نقشه گنجی که در اختیارشان قرار میگیرد، به غرفه تعدادی از ناشران کودک و نوجوان سر میزنند و با پیدا کردن کتابهای مشخصشده به رقابت میپردازند. در برنامه «سرزمین گنج» نیز بچهها به دنبال سه صندوق در نقاط مختلف مصلی میگردند و با راهنماییهای غیرمستقیمی که طراحان مسابقه در اختیارشان میگذارند، عنوان کتابهای مورد نظر را حدس میزنند.
«آموزش تولید کتاب صوتی و پادکست»، «نشستهای نقد و بررسی کتاب»، «بازی با نویسندگی»، «نمایشنامهخوانی»، «بازی با واژگان»، «پیکتاب» و «آموزش مرورنویسی» دیگر برنامههایی است که در نمایشگاه کتاب در حال برگزاری است.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.
منبع: ایسنا