حضور در نمایشگاه کتاب برای بچهها مهمتر از خرید کتاب است
مصطفی رحماندوست، در آستانه برگزاری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران خطاب به والدین گفت: لطفاً بچهها را به نمایشگاه کتاب ببرید؛ مهم نیست کتاب بخرند یا نخرند، بلکه مهم حضور و دیدن کتابها است.

مصطفی رحماندوست درباره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیان کرد: یکی از ویژگیهای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مقایسه با رویدادهای مشابه، امکان فروش مستقیم کتاب است؛ درحالی که در نمایشگاههای بزرگ کتاب در بسیاری از کشورها، صرفاً عرضه و تبلیغ کتاب وجود دارد.
وی با اشاره به حُسن نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، افزود: حُسن اصلی فروش مستقیم در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، امکان خرید سهلتر کتاب از ناشران است اما امکان خرید کتاب، فقط برای افرادی مهیا است که موفق به حضور در نمایشگاه کتاب میشوند؛ بنابراین پیشتر، بسیاری از شهرستانها در نمایشگاه دیده میشدند که فقط برای بهرهمندی از فرصت خرید کتاب به تهران میآمدند؛ سفری که زحمت داشت.
نویسنده مجموعه «مثلها و قصههایشان» با اشاره به تهمیدات فروش مجازی نمایشگاه کتاب تهران، ادامه داد: تداوم بخش مجازی بعد از پایان شیوع ویروس کرونا، تا حدی مشکل دسترسی به کتاب را برای مخاطبان شهرستانی حل کرد. با وجود ایجاد امکان خرید مجازی، باید گفت «شنیدن کی بود مانند دیدن».
رحماندوست با تاکید بر تاثیر لمس کتاب و حضور در نمایشگاه فیزیکی کتاب، گفت: خیلی موثر است، مردم جلد و بهاصطلاح شکل و شمایل کتاب را ببینند. علاوهبر نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نمایشگاههای استانی این امکان را فراهم کرد؛ البته ناشران از نمایشگاه کتاب استانی، مشابه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، استقبال نکردند.
وی درباره جایگاه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بیان کرد: در عین حالی که برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فرصت بهتر دیده شدن کتابها و تحرک هرچند اندک بازار کتاب را فراهم میکند، علاقهمندم تمهیدات بیشتر و بهتری برای این رویداد اندیشیده شود تا نمایشگاه کتاب در استانهای دیگر کشور گستردهتر شود.
رحماندوست، با خطاب قراردادن والدین بیان کرد: لطفاً بچهها را به نمایشگاه کتاب ببرید؛ مهم نیست کتاب بخرند یا نخرند، بلکه مهم حضور و دیدن کتابها است؛ ببینند در مجموعه مفصلی، کتابهای گروه سنی خودشان عرضه شده، ببینند در فضای شلوغی مردم کتاب میخوانند. بنابراین نمایشگاه کتاب تهران، مشابه فضای کلاس درس نیست که چهار نفر کتابخوان، خود را نشان دهند، بلکه نمایشگاه، مجموعه کتابخانههای شلوغ و گسترده است؛ آنهایی که اهل کتاباند، حس کنند تنها نیستند و مثل خودشان زیاد است.
نویسنده «خواب قشنگ کجایی؟» افزود: نیمی از پدران و مادرانی که دغدغه مطالعه فرزندانشان را دارند، خواهش میکنم، برنامهریزی کنند، یکیدوبار، مفصل از نمایشگاه کتاب تهران، بازدید کنند. والدین اجازه بدهند، بچهها بین کتابها بچرخند، ببینند و با دیگر بچههای کتابخوان، گپ بزنند.
رحماندوست درباره مزیتهای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مقایسه با نمایشگاههای کتاب منطقه بیان کرد: هر نمایشگاه را باید را براساس وسعت و جمعیت کشور برگزارکننده مقایسه کرد؛ بهعنوان مثال نمیتوان نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را با نمایشگاه کتاب قطر، همسان دید. سابقه طولانی نمایشگاه کتاب تهران، تعداد ناشران فعال در ایران همچنین جمعیت بازدیدکننده از بزرگترین رویداد نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بهواقع با نمایشگاههای کتاب منطقه قابل قیاس نیست.
وی، مهمترین مزیت نمایشگاههای کتاب منطقه را فراهم بودن زمینه حضور تعدادی بیشتر ناشران خارجی در نمایشگاههای کتاب منطقه دانست و بیان کرد: در نخستین دورههای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ناشران خارجی حضور داشتند و بسیاری از کتابهای انگلیسی و فرانسهزبان در آن دوران عرضه میشد. البته نبود این ناشران به مسئولان برگزاری نمایشگاه ارتباطی ندارد و مسئله کلان کشور است و امیدواریم این مسئله هم حل شود.
منبع: ایبنا