زنگ خطری برای تغییر سبک زندگی
با افزایش 30 درصدی بیماریهای قلبی در ایران، پزشکان همچنان بهترین درمان را پیشگیری عنوان میکنند و معتقدند که درمان بیماریهای قلبی دشوار و پیچیده است اما با کارهای سادهای میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تازگی از رشد 30 درصدی بیماریهای قلبی و عروقی در کشور خبر داده و گفته است: «قند خون بالا و چاقی از عوامل خطر ابتلا به این بیماریهاست که باید با اقدامات پیشگیرانه از روند افزایشی آن جلوگیری کنیم.»
بیماریهای قلبی از جمله بیماریهای شایع در سراسر جهان است که بیشتر، سبک زندگی ناسالم باعث ایجاد آنها میشود. متخصصان حوزه سلامت همواره نسبت به گسترش عوامل خطرزا همچون فشار خون، قند بالا، کم تحرکی و تغذیه ناسالم هشدار دادهاند.
درمان بیماریهای قلبی دشوار و پیچیده است اما با کارهای سادهای میتوان از بروز آنها پیشگیری کرد.
ارتباط تنگاتنگ بیماریهای قلبی با سبک زندگی
عبدالوهاب برادران، متخصص قلب و عروق، فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی در گفتوگو با آوش علل افزایش 30 درصدی بیماریهای قلبی در ایران را به سبک نامناسب زندگی نسبت داده و می گوید: بیماریهای غیرواگیر، به ویژه بیماریهای قلبی، ارتباط تنگاتنگی با سبک زندگی دارند و وقتی سبک زندگی با معیارهای سلامتی همخوانی نداشته باشد، خطر ابتلا به بیماریها افزایش مییابد.
او همچنین تأکید می کند: فشار خون، نمک زیاد و تغذیه ناسالم؛ عوامل مهمی در بروز بیماریهای قلبی هستند.
برادران در ادامه می افزاید: فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی در ایران است.
این پزشک به عادات نادرست تغذیهای اشاره کرده و می گوید: استفادهی زیاد از نمک و روغنهای ناسالم در رژیم غذایی ایرانیها و باورهای غلط مردم در مورد روغنهای حیوانی که همچنان فکر میکنند از روغنهای گیاهی سالمتر هستند، وضعیت سلامت عمومی را تهدید میکند.
کمبود تحرک و عدم فرهنگسازی
او به کمبود تحرک روزانه در میان کارکنان اداری اشاره کرده و میگوید: بسیاری از کارکنان اداری از تحرک کافی برخوردار نیستند که موجب افزایش فشار خون، چربی خون و چاقی میشود.
برادران به لزوم فعالیتهای فرهنگی اشاره کرده و میافزاید: کمپینهای اجتماعی و فرهنگی، به ویژه در زمینه کاهش مصرف نمک، میتواند تأثیر زیادی در بهبود وضعیت سلامت داشته باشد.
رابطه فقر و سلامت عمومی
این متخصص قلب و عروق در پاسخ به پرسشی مبنی بر نقش فقر اقتصادی در افزایش بیماریهای قلبی می گوید: اقتصاد و وضعیت مالی افراد ارتباط مستقیم با سلامت آنها دارد. افراد فقیر معمولاً اولویتهای دیگری غیر از سلامتی دارند و بیشتر به سمت غذای ناسالم میروند. از سوی دیگر، فقر فرهنگی نیز میتواند موجب عدم توجه به پیشگیری و سلامت شود.
موقعیت ایران در زمینه پزشکی قلب
برادران در مورد وضعیت پزشکی قلب در ایران نیز اظهار می کند: در زمینه پزشکی قلب، ایران شرایط بینظیری دارد؛ دانشجویان و متخصصان از سراسر منطقه برای یادگیری و انجام کارهای پیشرفته به ایران میآیند. اگرچه در برخی تجهیزات پزشکی با محدودیت مواجه هستیم، اما از نظر توانمندیهای علمی و تکنیکی در سطح بسیار بالایی قرار داریم.
پیشگیری؛ کلید کاهش بیماریهای قلبی
او توصیههایی در جهت پیشگیری از بیماریها ارائه کرده و می گوید: درمان بیماریهای قلبی و عروقی پیچیده است اما با کارهایی بسیار ساده میتوانیم از بروز بیماری پیشگیری کنیم؛ دوری از استرس، پرهیز از نمک، رسیدن به خواب آرام شب، قرار گرفتن در وزن ایدهآل میتواند ما را به هدفمان نزدیک کند.
این پزشک همچنین به کسانی که دچار خرخر هنگام خواب هستند توصیه کرد که حتماً آن را درمان کنند.
برادران در پایان سخنان خود اظهار کرد: پیشگیری و غربالگری میتواند نقش زیادی در کاهش بیماریهای قلبی ایفا کند. همچنین لازم است که سیستمهای مناسبی برای ارزیابی سلامت عمومی در کشور ایجاد شود.