به روز شده در
کد خبر: ۱۱۱۱۶
مهمترین حوادث انفجاری غیرطبیعی در نیم قرن اخیر

از انفجار نیشابور تا معدن یورت

در زیر، فهرستی از حوادث انفجاری غیرطبیعی برجسته در ایران در پنجاه سال اخیر با تعداد مصدومین گزارش‌شده ارائه شده است. این لیست شامل حوادث انفجاری غیرتروریستی است.

از انفجار نیشابور تا معدن یورت
گروه اجتماعی

انفجار قطار نیشابور (۲۹ بهمن ۱۳۸۲): 

انفجار واگن‌های حامل مواد شیمیایی و سوخت در ایستگاه راه‌آهن نیشابور، یکی از بزرگ‌ترین حوادث انفجاری صنعتی ایران بود.

 بامداد بیست و نهم بهمن‌ماه سال 1382، غرش انفجاری عظیم در روستای خیام، زمین را از جا کند؛ قطاری که از ریل خارج شده بود، در عرض چند ثانیه، به توده‌ی عظیمی از آتش بدل شد که روستاهای اطراف خود را در دوزخی بزرگ سوزاند. حادثه‌‌ی انفجار قطار نیشابور به اندازه‌ای بزرگ و دردناک بود که پس از گذشت سالیان، همچنان در حافظه‌ی مردم خراسان باقی مانده است. انفجار به اندازه‌ای قدرتمند بود که زلزله‌ای را به بزرگی ۳٫۶ ریشتر، ایجاد کرد.

این حادثه با خارج شدن قطار باری، حاوی نیترات، آمونیوم، گودگرد، پنبه و نفت رقم خورد. این قطار به دلایلی نامعلوم از ریل خارج شد و در نزدیکی روستای خیام بی‌ حرکت ماند؛ مردم محلی و نیروهای امداد، بی‌خبر از فاجعه‌ای که در انتظار است به محل رسیدند و مشغول بررسی شدند؛ طی همین بررسی‌ها بود که حادثه‌ی بزرگ رقم خورد.

زمانی که قطار بدون راننده، روی ریل سر خورد و در بیست کیلومتری جاده متوقف شد، مردم روستاهای اطراف و گروه‌های امدادی از راه رسیدند و ساعتی بعد، آتش کوچکی شعله‌ور شد که چندان بزرگ نبود و به واسطه‌ی نیروهای امدادی مهار شد اما ترکیب مواد بسیار قابل اشتعال همچون بنزین و گوگرد، آتش را پخش و کنترل آن را از دست خارج کرد.

انفجار اولیه باعث تجزیه‌ی نیترات آمونیوم شد و بر اثر همین حرارت، انفجار دوم که بسیار مهیب بود در ده‌ها واگن قطار ایجاد شد و شدت آن به اندازه‌ای بود که به شعاع چندین کیلومتر خود را لرزاند و نابودی کل منطقه را رقم زد.

این انفجار چندین گودال عمیق در زمین حفر کرد و موج آن، تا کیلومترها دورتر، شیشه‌ها را خرد کرد و روستاهای خیام، ده‌نمک، حشمتیه، کوهک و چند روستای دیگر را به شدت تخریب کرد.

این حادثه‌ی تلخ، بیش از سیصدوپنجاه نفر کشته بر جای گذاشت. همچنین چهارصد و شصت نفر نیز طی این حادثه آسیب دیدند و بسیاری از خانواده‌ها در روستاهای اطراف، خانه و زندگی خود را از دست دادند.

علت این حادثه‌ی تلخ، سهل‌انگاری انسانی و ضعف و نظارت بر حمل مواد خطرناک ذکر شد؛ واگن‌های رها شده بدون ترمز دستی در شیب ملایم منطقه حرکت کردند و با توجه به مواد قابل اشتعالی که در آن‌ها بود به سرعت به نقطه‌ی انفجار رسیدند.

این حادثه یکی از نمونه‌های تلخ سهل‌انگاری انسانی است که جان انسان‌های زیادی را گرفت و زندگی‌های بی‌شماری را دستخوش تغییرات ناخوشایند کرد.

حکم متهمان فاجعه‌ی انفجار قطار در نیشابور سرانجام پس از گذشت چهار سال صادر و ده تن از متهمان پرونده به حبس محکوم شدند.

این سهل‌انگاری به ظاهر ساده، حادثه‌ای مرگبار را رقم زد که در نگاه نخست مهار شدنی به نظر می‌رسید اما کنترل آن به سرعت از دست خارج شد و در چشم برهم‌ زدنی، جان صدها انسان گرفته و زندگی‌های بسیاری به آتش کشیده شد. حادثه‌ی قطار نیشابور، یادآوری تلخی است از بی‌دقتی انسان.

انفجار کلینیک سینا اطهر، تهران (۱۰ تیر ۱۳۹۹): 

انفجار در کلینیک سینا اطهر در خیابان شریعتی تهران در ۱۰ تیر ۱۳۹۹ حوالی ساعت ۲۱ در مرکز جراحی محدود سینا مهر شمیران واقع در خیابان شریعتی تهران رخ داده که موجب کشته شدن ۱۵ زن و ۴ مرد شد و ۱۴ نفر دیگر زخمی شدند.

در زمان وقوع انفجار و آتش‌سوزی دست‌کم ۲۵ نفر در ساختمان پنج‌طبقه کلینیک سینا حضور داشتند. اغلب کسانی که در طبقه آخر و در اتاق‌هاى جراحى بودند، جان خود را از دست دادند.

ابتدا اعلام شد که انفجار‌ها در طبقات پایینی اتفاق افتاده بود. از آنجایی که طبقات پایین مخصوص سیتی‌اسکن، ام‌آرآی و دندان‌پزشکی و خدمات این‌چنینی بود، گفته شد که در این طبقات کسی نیست. اما افراد در طبقات بالا بر اثر دود گرفتگی جان خود را از دست دادند.

علت آن هم این بود که حرارت و دود از طبقات زیرین به طبقات بالا رفته و باعث خفگی و در بعضی موارد هم موجب سوختگی‌های جزئی شده بود. بسیاری از فوتی‌ها وضعیتی داشتند که نشان می‌داد احتمالا در حال کمک به یکدیگر بوده‌اند، اما دود امانشان نداده بود.

   انفجار معدن طبس (۳۱ شهریور ۱۴۰۳): 

انفجار معدن زغال‌سنگ طبس، پر تلفات‌ترین حادثه مربوط به معادن در ایران بود که در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ در یکی از کارگاه‌های شرکت زغال‌سنگ معدنجوی طبس رخ داد. این حادثه که ناشی از نشت گاز متان بود، منجر به انفجار در بلوک C این معدن شد. نفجار گاز متان در یکی از تونل‌های عمیق معدن رخ داد، شدت انفجار به حدی بود که بخش زیادی از تونل ریزش کرد.

52 نفر از کارگران که در لحظه حادثه در عمق معدن مشغول کار بودند، جان خود را از دست دادند.

تعدادی از اجساد به دلیل شدت انفجار و ریزش، به سختی قابل شناسایی بودند، چند نفر هم به شدت مصدوم شدند که برخی دچار سوختگی‌های شدید تنفسی و پوستی شدند، عملیات امداد و آواربرداری چندین روز طول کشید و به سختی انجام شد.

انفجار معدن یورت، گلستان (اردیبهشت ۱۳۹۶): 

انفجار معدن زغال‌سنگ یورت آزادشهر در استان گلستان در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶  رخ داد؛ حادثه‌ای که ۴۳ کارگر را به کام مرگ کشاند و ده‌ها خانواده را در غم از دست دادن عزیزانشان سیاه‌پوش کرد. طبق گزارش‌ها، انفجار ناشی از تجمع گاز متان و نبود سیستم تهویه مناسب بود؛ مسأله‌ای که بارها از سوی کارشناسان گوشزد شده بود، اما بی‌توجهی به آن فاجعه آفرید.

ارسال نظر

آخرین اخبار