گردش خون در رگهای تهران
در حال حاضر ذخایر خونی استان تهران روند مثبتی را طی میکنند اما نیاز به فرهنگسازی در این حوزه، بیش از پیش احساس میشود چراکه این وضعیت مطلوب باید در همه استانهای کشور حاکم باشد

«حس خوبی دارم که میتوانم نجاتبخش باشم»، این سخن مردی است که در یکی از مراکز انتقال خون تهران، در صف اهدای خون منتظر است. این تصویر امیدبخشی است که نشان میدهد ذخایر خونی تهران نه تنها در وضعیت خوبی قرار دارند، بلکه رو به افزایش هم هستند.
تهران بزرگترین مصرفکننده خون در کشور است و هرگونه اخلال در این شبکه، وضعیت خطرناکی را به وجود میآورد، کاهش ذخایر خونی در تهران خود را بیش از سایر نقاط کشور نشان میدهد و اولویت تأمین خون با این استان است.
مدیرکل انتقال خون استان تهران در تازهترین سخنان خود از افزایش ذخایر خونی تهران خبر داده و گفته است: «خوشبختانه، روزهای خوبی را از منظر اهدای خون سپری میکنیم و با روزهای سخت سال گذشته فاصله داریم، شرایط فعلی اهدای خون را حاصل همراهی همیشگی مردم نوعدوست میدانیم که همواره برای اهدای خون و نجات جان بیماران در کنار سازمان انتقال خون قرار دارند.»
او همچنین از تعادل میان میزان ادای خون و مصرف آن در مراکز درمانی سخن گفته است: «در حال حاضر، میان اهدای خون و توزیع واحد خون در مراکز درمانی تعادل برقرار است؛ به نحوی که روزانه ۱۵۰۰ واحد خون در پایگاههای انتقال خون اهدا میشود و به همین میزان در مراکز درمانی توزیع میشود.»
اهدای خون، اقدامی حیاتی و در واقع میتوان گفت یکی از انسانیترین اقداماتی است که هر شهروندی میتواند انجام دهد چراکه بهطور مستقیم با جان انسانها سروکار دارد به گونهای که هر واحد خون اهدایی میتواند جان سه بیمار را نجات دهد.
ترغیب مردم به اهدای خون با برنامههای تشویقی
اهدای خون یک کار کاملاً داوطلبانه و رایگان است و ایران از معدود کشورهایی در منطقه است که خرید و فروش خون در آن وجود ندارد و نیاز به خون، تنها با مشارکت مردمی تأمین میشود اما در این میان، چالشهایی همچون کاهش مراجعه در ایام تعطیل، شیوع بیماری و یا فرسودگی سیستمها نیز در کشور وجود دارد که روند اهدای خون را کند میکند.
اگرچه در بسیاری از کشورهای پیشرفته مانند هلند نیز اهدای خون، یک عمل داوطلبانه است اما فعالیتهای تشویقی و قدردانی از اهداکنندگان در آن کشورها به طور جدی و مستمر پیگیری میشود؛ این فعالیتها بهگونهای است که مردم را برای اهدای خون تشویق میکند. از جمله برنامههای تشویقی که در کشوری مانند هلند انجام میشود میتوان به انجام معاینات پزشکی رایگان و اهدای هدایای نمادین و نشانهای افتخار اشاره کرد.
در ایران نیز تلاشهایی از این دست صورت گرفته اما هنوز به حدی نیست که مردم را برای انتقال خون تشویق کند. یکی از مهمترین فعالیتهایی که ایران از آن جا مانده، اهمیت انتقال خون و اطلاعرسانی در سطح گسترده است؛ این مهم نیازمند فعالیتها و برنامههای خلاقانه است که میتواند شامل برنامههای تشویقی محلی، ارتباط مستمر با مراکز آموزشی و دانشگاهی و دعوت از چهرههای محبوب و مشهور به عنوان سفرای اهدای خون باشد.
از سوی دیگر گسترش مراکز سیار اهدای خون نیز باید به صورت جدیتری پیگیری شود؛ گاهی پیش میآید که مردم به خاطر در دسترس نبودن مرکز انتقال خون، از این عمل انسانی منصرف میشوند در حالی که وجود این مراکز سیار در پارکها، ایستگاههای مترو، مراکز خرید و... میتواند مردم را به اهدای خون ترغیب کند.
مدیرکل انتقال خون استان تهران با بیان اینکه خون هیچ جایگزینی ندارد از مردم دعوت میکند که برای اهدای خون مراجعه کنند.
خوشبختانه در حال حاضر ذخایر خونی استان تهران روند مثبتی را طی میکنند اما نیاز به فرهنگسازی در این حوزه، بیش از پیش احساس میشود چرا که این وضعیت مطلوب باید در همهی استانهای کشور حاکم باشد.
برگزاری کمپینهای خلاقانه، ایجاد باشگاههای انتقال خون و تقویت برنامههای تشویقی میتواند امنیت خونی کشور را تثبیت کند.