تأثیر نقی معمولی بر مصرف اینترنت کشور
توییت رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت از کاهش مصرف اینترنت کشور در زمان پخش پایتخت خبر میدهد. سریالی که ترند خبری این روزهاست.

رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت از کاهش مصرف اینترنت در زمان پخش سریال پایتخت ۷ خبر داد.
این خبر کمی، بیشتر از خبر «خیابانخلوت کردن» سریالها میارزد و به تنهایی میتواند برای پایتخت افتخار، برای صداوسیما حماسه، برای رسانهها تیتر و برای مردم مهم باشد. بهزاد اکبری مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، تصویری از نمودار مصرف اینترنت کشور منتشر کرد که تأثیر پخش سریال «پایتخت ۷» بر مصرف اینترنت کشور را نشان میدهد.
این نمودار میگوید مصرف اینترنت در زمان پخش این سریال با کاهش چشمگیری مواجه میشود. معاون وزیر ارتباطات نام این اتفاق را تأثیر نقی معمولی بر مصرف اینترنت کشور گذاشته است. و اگر کسی اعتقاد دارد که این آمار تصادفیست باید به ادامه حرف بهزاد اکبری توجه کند که میگوید این نمودار نشان میدهد هنگام پخش پیامهای بازرگانی طولانی میانه سریال، مصرف اینترنت دوباره افزایش مییابد.
در ادامه این خبر، یکی از همکاران خبرنگار ما بر اساس تجربه مشاهدهای و شخصی خودش میگوید که به دلیل ترافیک از ساعت ۲۲ تا ۲۳ گاهی تلوبیون از دسترس خارج میشود. این خبر را با پنجاه نفر از مردم عادی راستیآزمایی میکنیم.
سیویکنفر از تلوبیون استفاده نمیکنند. یازده نفر این اختلال را تأیید و هشت نفر به این نکته دقت نکردهاند. باید به این گزاره تیتر ایرنا -یازدهم فرودین- «رکوردشکنی «پایتخت ۷» در تلوبیون/ بیش از ۱۵ میلیون بازدید فقط در هفت قسمت» را سنجاق کنیم.
از طرفی دیگر محمدرضا صابری دبیر انجمن سینمادارن در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا -یکشنبه ۱۷ فروردین- ارزیابی خود را از وضعیت فروش فیلمها و کاهش مخاطب در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴، ایام سوگواری میداند و در واقع تأییدی دارد بر کاهش مخاطب.
جمعبندی این اطلاعات از چند زاویه قابل بررسی است.
_از شروع زمان پخش سریال پایتخت، روزی نیست که صداوسیما تیتر خبرگزاریها نباشد.
تیترهایی چون «این زندگی معمولی نیست»، «سریال پایتخت ۷ به چه موضوعی میپردازد؟»، «خطر حذف سینما از سبد خانوار ایرانی و افسوس برای نبود پایتخت ۷ در سینماها»، «شهاب سنگها چقدر میارزند؟»، «پایتخت ۷ جذاب است؛ ولی حال مردم مثل قبل نیست»، «خانوادهای «معمولی» که هنوز دغدغه کنار هم بودن دارند»، «موقعیتهای داستانی «پایتخت ۷» ساختگی است»، «بیش از ۱۵ میلیون بازدید فقط در هفت قسمت»، «خواهر شوهر تاجیکی نیکا در سریال پایتخت را بشناسید»، «تفاوت لهجه ارسطو در پایتخت ۳ و ۷ سوژه شد»، «تصویری از سارای سریال پایتخت کنار همسرش»، «پایتخت ۷ به بنبست خورد؟»، «آقای جبلی! محبوبیت پایتخت به شما فهماند که باید صدا و سیمای نفتی با ۳۵هزار میلیارد تومان بودجه به مردم برگردد؟» و... تنها بخش کوچکی از پرداخت رسانهها به پایتخت است.
_فضای مجازی در اختیار پایتخت است.
آمار نشان میدهد حدود هفتاد در درصد کاربر اینستاگرام و چهل و سه درصد کاربر توییتر از پایتخت حرف زدهاند که این آمار نسبتاً بالاییست.
_اثر خوب میتواند مردم را از گوشی جدا کند.
استفاده بیش از حد از تلفن یا صفحه نمایش در کتابچه راهنمای رسمی اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا به طور رسمی بهعنوان یک اعتیاد (یا یک اختلال مصرف مواد، به قول کارشناسان) شناخته نشده اما با اینحال، دکتر آنا لمبکه، متخصص اعتیاد و استاد روانپزشکی و علوم رفتاری در دانشگاه استنفورد اعتقاد دارد «تعداد فزایندهای از متخصصان سلامت روان وجود دارند که میدانند مردم میتوانند به گوشیهای هوشمند خود معتاد شوند.» حالا سریال پایتخت توانسته این اعتیاد را یک ساعت متوقف کند.
مخاطبان تلویزیون اعتقاد دارند که پایتخت یک اثر خانوادگی است.
طاهره.م در یکی از روستای خراسان پزشک است، تعریف میکند که پسربچهای با دست شکسته را به درمانگاه میآوردند، پسر بچه حاضر نیست، آمپول بزند. مادرش میگوید اگر نگذاری حالا درمانت را شروع کنند، به تماشای پایتخت نمیرسیم و به همین سادگی جنگ سر تزریق تمام میشود.
کاربری در شبکه ایکس به طنز نوشته است که پدر، مادرم فقط رأس ساعت ۲۲ به جانم غر نمیزنند.
آقای ر. مطلبی میگوید مادرش حتی اگر مهمان داشته باشد، پایتخت را میبیند و میخندد. برای خانواده مطلبی این یکی از دلخوشیهای این روزهاست. و شاید یکی از مهمترین اتفاقهای پایتخت، همان تلنگری است به مدیران ارشد سازمان صداوسیما که بعضی از مردم با آن قهر هستند.
این نشان میدهد که مردم با رسانه ملی قهر نیستند بلکه با مدیران و تصمیمهای صداوسیما مشکل دارند. امیدواریم این روند درس جدی برای مدیران سازمان و سازندگان تلویزیون باشد.