نخستین موزه هنر معاصر فلسطین در اروپا در ادینبرو افتتاح شد
نخستین موزه هنر معاصر فلسطین در اروپا که هدف آن «بازتعریف روایت پیرامون هویت، هنر و پایداری فلسطینی» است، در شهر ادینبروی اسکاتلند افتتاح شد.
این موزه با نام موزه فلسطین اسکاتلندآثار هنرمندان مختلف فلسطینی شامل نقاشی، مجسمه و چیدمانهای هنری را به معرض نمایش میگذارد. این موزه، که از روز شنبه در مرکز شهر ادینبرو گشایش یافته، اولین نمونه از این دست موزهها در اروپا محسوب میشود و میکوشد با روایت فرهنگ و هنر فلسطینی، در برابر ارائه یک چهره غیرانسانی از مردم فلسطین توسط رسانههای طرفدار صهیونیسم ایستادگی کند.
فیصل صالح، مدیر و گرداننده این موزه، گفت: «می خواستیم در بهترین نقطه ادینبرو باشیم، چون میخواهیم مردم بدانند که فلسطینیها قربانیانی بی دفاع نیستند، بلکه مردمانی بااستعداد هستند. دلیل تأسیس این موزه این است که به مردم اجازه دهیم واقعیت آنچه در حال رخ دادن است را بفهمند؛ و ما از هنر فلسطینی به عنوان وسیلهای برای روایت فلسطین استفاده میکنیم.»
او افزود: «میخواهیم مردم آثار هنری ما را ببینند و درک کنند که فلسطینیها انسان هستند. همه این تلاشها برای حذف و گرفتن چهره واقعی ما مؤثر واقع نشده و اکنون ما موزهای را افتتاح کردهایم که پر از آثار هنری زیبا است.»
موزه در واقع شعبهای از موزه فلسطین امریکا است که در وودبریج، کنتیکت مستقر است. تیم سازنده ابتدا قصد داشتند آن را در ساختمانی در دوبلین افتتاح کنند که پیشتر سفارت اسرائیل بود، اما پس از مخالفت مالکان ساختمان، ادینبرو را به دلیل فضای هنری و جشنوارهای اش برگزیدند.
این موزه، آثار هنرمندان فلسطینی از سراسر جهان، از جمله هنرمندان بومی را در خود جای داده است. از جمله این هنرمندان میتوان به سمیه حلابی که در دوسالانه ونیز در سال گذشته مورد تقدیر قرار گرفت، و همچنین نبیل عنانی، ۸۱ ساله، یکی از بنیانگذاران هنر معاصر فلسطین اشاره کرد. آثار صنعاء فرح بشاره، پیکرتراش اهل ناصره و مقیم حیفا نیز در این موزه به نمایش درآمده است، همراه با آثاری از محمد الحاج و میسرة بارود که بهتازگی در غزه خلق شدهاند.
همچنین گفت: «نقاشیهایی از کودکان غزه در این موزه به نمایش گذاشتهایم. همچنین نمونههایی از گلدوزیهای سنتی داریم. برخی چیدمانها نیز به تخلیههای اجباری میپردازند. یک نمونه آن "بقچه کوفیه" است، بقچهای از خاطرات که نماینده آن چیزی است که فلسطینیها هنگام بیرون رانده شدن از خانه هایشان بر جا میگذارند.»
در این موزه، آثار هنرمندان محلی ادینبرو نیز دیده میشود؛ از جمله تندیس برنزی دکتر حسام ابو صفیه، که از دسامبر در بازداشت ارتش رژیم صهیونیستی بهسر میبرد، و همچنین سه پیکره کوچک ساخته یکی از اساتید دانشگاه ادینبرو که فلسطینیهای سوگوار را به تصویر میکشد.
او میگوید این نمایشگاه «در قالب مجسمه و نقاش نمود پراحساس درد و یادبود آن چیزی است که در غزه رخ میدهد.»
صالح که یک کارآفرین فلسطینی-آمریکایی مقیم کنتیکت است، میگوید از استقبال گرم در ادینبرو شگفتزده شده:» به خاطر فلسطینی بودن بسیار با ما خوب رفتار شده و تا به اینجا تجربه فوق العادهای داشتهایم. واقعاً قدردان مهمان نوازی مردم اسکاتلند هستیم.»
موزه فلسطین در اسکاتلند یک نهاد مستقل، غیرانتفاعی و داوطلب محور است.
منبع: آنا