بهترین شبکه اجتماعی برای بازاریابی دیجیتال کسبوکارها در ایران
گزارش سال ۱۴۰۲ انجمن مدیریت کسبوکار ایران نشان میدهد اینستاگرام با ۹۴ درصد محبوبترین شبکه اجتماعی میان برندهای ایرانی است و تولید محتوای مستمر مهمترین رمز موفقیت در این فضاست.

بر اساس دادههای منتشرشده از سوی «ایکنات» اینستاگرام با اختلاف چشمگیر محبوبترین شبکه اجتماعی برای حضور برندها و کسبوکارهای ایرانی است.
۹۴ درصد از کسبوکارهای مورد بررسی صفحهای در اینستاگرام دارند. این پلتفرم بهنوعی به ویترین اصلی بسیاری از برندها تبدیل شده که با اتکا به قابلیتهای بصری و تعاملی آن سعی میکنند مخاطب را به خرید، تعامل یا اعتماد بیشتر سوق دهند.
اینستاگرام نهتنها بیشترین سهم را در میان شبکههای اجتماعی از آن خود کرده، بلکه از نظر نرخ فعالیت برندها نیز پیشتاز است. میانگین انتشار ۱۳۵۰ محتوای ماهانه توسط کسبوکارها نشاندهنده حضور پررنگ و فعال آنها در این شبکه است.
تلگرام؛ جامعه وفادار با بیشترین میانگین دنبالکننده
در رتبه دوم، تلگرام قرار دارد. حدود ۷۳ درصد از کسبوکارها در این پلتفرم کانال فعال دارند. گرچه سهم کمتری نسبت به اینستاگرام دارد، اما دادهها نشان میدهد میانگین تعداد دنبالکنندگان در کانالهای کسبوکارهای ایرانی حدود ۵۷۰۰ نفر است؛ رقمی چشمگیر که از وفاداری و تمرکز مخاطبان تلگرام خبر میدهد.
تعداد پستهای ماهانه در تلگرام نیز قابل توجه است؛ کسبوکارها بهطور میانگین ماهانه ۲ محتوای جدید در کانالهای خود منتشر میکنند. این نرخ کمتر از اینستاگرام است، اما تلگرام همچنان بهعنوان رسانهای برای اطلاعرسانی دقیق و دستهبندیشده، نقش مهمی در استراتژی ارتباطی برندها ایفا میکند.
توییتر؛ رسانه نخبگان با حضور محدودتر
توییتر با ۳۹ درصد حضور کسبوکارها در جایگاه سوم قرار گرفته است. با وجود جامعه محدودتر کاربران فارسیزبان در این پلتفرم، بسیاری از برندها بهویژه در حوزههای تکنولوژی، اقتصادی و رسانهای، از آن برای برقراری ارتباط با مخاطبان خاصتر بهره میبرند.
میانگین انتشار محتوای ماهانه در توییتر ۶/۸ پست است که نسبت به سایر پلتفرمها عدد قابلقبولی محسوب میشود. به نظر میرسد برندهایی که در این فضا فعال هستند، تمرکز ویژهای بر تولید محتوای تحلیلی، سریع و واکنشی دارند.
غیبت پررنگ در رسانههای ویدیویی
آپارات با سهم ۴۴ درصدی حضور برندها، نسبت به انتظار عملکرد نسبتا بهتری نسبت به یوتیوب دارد. با این حال، میزان فعالیت برندها در این پلتفرمها بسیار پایین است. میانگین انتشار محتوا در آپارات تنها ۰/۴ پست و در یوتیوب ۰/۲ پست در ماه است؛ رقمی که نشاندهنده کمتوجهی جدی به ظرفیتهای بازاریابی ویدیویی است.
یوتیوب، با اینکه پرمخاطبترین پلتفرم ویدیویی دنیاست، فقط ۱۷ درصد از کسبوکارهای ایرانی در آن صفحه دارند. فیلترینگ، چالشهای بارگذاری و مخاطب خاص این پلتفرم، از دلایلی است که موجب کاهش سهم آن در بازار ایران شده است.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی
در مجموع این آمار نشان میدهد کسبوکارهای ایرانی بهخوبی به اهمیت حضور دیجیتال در پلتفرمهای اجتماعی پی بردهاند. با این حال نوع حضور در پلتفرمها متفاوت است. برندها برای موفقیت در فضای آنلاین نیازمند تولید محتوای مستمر، حرفهای و هدفمند هستند.
فعالیت جدی در اینستاگرام، استفاده هدفمند از ظرفیتهای تلگرام و حضور حسابشده در توییتر، استراتژیهایی هستند که بسیاری از کسبوکارها اتخاذ کردهاند. اما ظرفیتهای مغفولمانده در پلتفرمهای ویدیویی مانند یوتیوب و حتی آپارات نشان میدهد هنوز راهی طولانی برای استفاده کامل از ابزارهای دیجیتال در پیش است.